2024. április 25., csütörtök

Központosított javítás

Szoftverrel és tanári segítséggel fogják átnézni a kisérettségi tesztjeit

Mint ahogyan korábban megírtuk, a második próbazáróvizsgát június 2-án tartották matematikából. A nyolcadikosok egy nappal előbb hazavihették az anyanyelvi és a kombinált tesztet. Ezeket otthon oldották meg. A matematikatesztet az iskolában kellett kitölteniük, hogy a tanulók megismerkedhessenek a vizsgázás körülményeivel és részleteivel.

A matematika próbazáróvizsga eredményeit a https://probni.zios.mpn.gov.rs honlapon lehet megtekinteni. A nyolcadikosok azzal a kóddal és jelszóval tudnak belépni, amelyet a próbazáróvizsgán kaptak. A kisérettségi vizsga mindhárom tesztjének eredményeit június 23-án teszik közzé a https://zios.mpn.gov.rs honlapon. Az előző évekkel ellentétben az idén a szülőknek és a diákoknak nem kell bemenniük az iskolába, hogy megtekintsék a teszteket, hiszen ezt online is megtehetik. Ha valamilyen észrevételük van, fellebbezhetnek az iskolában – áll az oktatásügyi minisztérium közleményében.

A próbazáróvizsga után tesztelték a kisérettségi megszervezésének új folyamatát. A kisérettségit június 17-e és 19-e között tartják. A nyolcadikosok mindhárom napon 9-től 11 óráig írhatják a tesztet. Az idén első alkalommal digitálisan fogják előkészíteni, átnézni és feldolgozni a teszteket.

Figyelembe véve az előző évek során felmerült gondokat, vagyis a tesztek kiszivárogtatását, ebben az évben az Oktatási és Nevelési Minőségellenőrző Intézetben fogják kinyomtatni azokat egy speciális nyomtató segítségével, és itt is fogják előkészíteni őket a szállításra. 

A kisérettségi tesztjeit QR-kódokkal látják el. Mindegyik QR-kód egy tanulóhoz fog kötődni, így csak a tesztek átnézését követően fog kiderülni, hogy melyik diák oldotta meg azt.

A tesztek kézbesítése a Szerbiai Posta Közvállalat közreműködésével fog megvalósulni. A feladatlapokat lezárt dobozokban fogják csomagolni. Miután a diákok megoldották a feladatokat, a tesztek visszakerülnek ugyanezekbe a dobozokba, majd a Posta járművei fogják visszaszállítani őket az Oktatási és Nevelési Minőségellenőrző Intézetbe. Itt fogják őket beszkennelni, és digitálisan átnézni egy szoftver segítségével. A szoftver képes arra, hogy átnézze a zárt típusú kérdésekre adott válaszokat. A nyitott típusú kérdésekre adott válaszokat a tanárok fogják átnézni számítógép segítségével. A tanárok nem fogják tudni, hogy mely diák tesztjét nézik át. Eddig általában 7800 tanár vett részt a tesztek átnézésében. Az idén jóval kevesebben lesznek.