2024. április 23., kedd

Nagy lépés a belgrádi körgyűrűn

Határidő előtt fúrták ki a Straževica alagutat

Befejeződtek ma a belgrádi kerülőúton lévő Straževica alagút kifúrásán végzett munkálatok, az illetékesek azt ígérték, hogy az alagút kiépítését 2021-ben teljesen befejezik. A helyszínen Zorana Mihajlović építési, közlekedési és infrastrukturális miniszter úgy fogalmazott, hogy az alagút jobb ága 20 éven keresztül épült, de most megígérheti, hogy egy éven belül elkészül minden. Arra is emlékeztetett, hogy Belgrád az egyetlen olyan európai főváros, amelynek még mindig nincs körgyűrűje.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

A Belgrádot elkerülő autóút építése még 1992-ben elkezdődött. A munkálatok első fázisával csak húsz év múlva készültek el. Zoran Radojičić polgármester elmondása szerint a körgyűrűnek hatalmas jelentősége lesz, hiszen a városon kívülre irányítja majd a teherforgalmat. Csökken a forgalom, javul a levegő minősége és biztonságosabbá válik a közlekedés, hangsúlyozta az alagút megtekintésekor.

A belgrádi kerülőút 47 kilométer hosszú. Jelenleg az Ostružnica és Bubanj potok közötti szakaszon zajlanak a munkálatok, és várhatóan 2022-ben fejeződnek be. Ezen a részen három szektort különítettek el, az Ostružnica és Orlovača, az Orlovača és Straževica alagút, továbbá a Straževica és Bubanj potok közötti szektorokat. Zoran Drobnjak, a Szerbiai Utak vállalat igazgatója azt mondta, harminc évvel az építési munkálatok kezdete után végre tényleg megvalósulhat a körgyűrű, melyben fontos szerepet játszik az említett alagút kifúrása is.

Hatalmas sikerként könyvelte el az alagút projektumát a Power China vállalat szerbiai vezetője, a munkálatokat a megadott határidő letelte előtt 225 nappal fejezték be. Zorana Mihajlović miniszter is köszönetet mondott a kínai és azerbajdzsáni kormányoknak, vállalatoknak, munkásoknak azért, hogy minden munkálatot határidő előtt fejeznek be.