2024. április 25., csütörtök

Társadalmilag fontos tevékenység

Vajdaságnak külön környezetvédelmi titkárságra lenne szüksége

Goran Trivan környezetvédelmi miniszter az újrahasznosítással foglalkozó vállalatokkal folytatott tegnap tárgyalást, amelyet követően azt nehezményezte, hogy a környezetvédelmi minisztérium és a tartományi településrendezési és környezetvédelmi titkárság együttműködése messze sincs olyan szinten, mint amilyennek lennie kellene. Kiemelte, tartományi szinten is szükség lenne egy külön környezetvédelmi titkárságra, mert a területrendezési feladatok leterhelik ezt a titkárságot, és a környezetvédelem háttérbe szorul.

A miniszter az újrahasznosítással foglalkozó vállalatokkal azért találkozott, hogy a tevékenységüket serkentő támogatásokról írjon velük alá megállapodást, viszont az eseményt az árnyékolta be, hogy a korábban előirányzott keret a koronavírus-járvány miatt csökkent.

A Tisztább Szerbiáért programon keresztül a korábban tervezett 3,5 milliárd dinár helyett az állam ezúttal 2,6 milliárd dináros támogatást osztott ki az újrahasznosítással foglalkozó vállalatnak. Összesen 22 vállalattal kötött megállapodást a minisztérium.

A legutóbbi támogatásra a múlt év végén került sor, és az új pályázatot tegnap írta ki a minisztérium.

Goran Trivan kiemelte, a minisztérium azon fáradozik, hogy a hulladék begyűjtésével és feldolgozásával foglalkozó vállalkozások támogatása évről évre több legyen, hiszen államérdek, hogy az ország tisztább legyen és a szociálisan érzékenyebb polgárok számára egyre több munkahely nyíljon.