2024. április 20., szombat

Katasztrofális terméseredmények várhatók

A kalászosokon nem segített a csapadék, de a kukoricának új lendületet adhat

Az elmúlt hetekben tapasztalt változékony időjárás bizonyos mennyiségű csapadékot is eredményezett, a nedvességhiányt azonban nem tudta érdemben pótolni. A kalászosok az érés fázisában vannak, így ezek terméseredményére az eső már nem hat kedvezően, sőt rosszabb esetben károkat okozhat, viszont a kukorica növekedésének lendületet adhat, ami a termelők reményei szerint pótolhatja a kalászosok szerény terméseredményeit. A kalászosokkal ellentétben a repce várható terméseredményei némi bizakodásra adhatnak okot, habár a rekordtermés ezen növény esetében is elmarad.

A földművelés aktualitásairól, a szántóföldek állapotáról Kiss Árpáddal, a Szabadkai Paraszt Egyesület elnökével beszélgettünk, aki maga is több növényi kultúra termesztésével foglalkozik Bajmok környékén.

Az elmúlt hetek változékony időjárása milyen hatással volt a növényekre?

A kalászosok termőterülete folyamatosan csökken (Fotó: Gergely Árpád)

A kalászosok termőterülete folyamatosan csökken (Fotó: Gergely Árpád)

– A növénytermesztésben nehéz pozitív dolgokról beszámolni. Nem elég, hogy rendszerbeli, támogatásbeli hibák vannak, az értékesítésben is gondok akadnak, hiszen a vírushelyzet a piacot is lekorlátozta, és az időjárási körülmények sem a termelők szája íze szerint alakulnak. A termelők, amint megjelenik egy kis felhő, reményteljesen figyelik az eget, de sokszor csalódniuk kell, mivel leginkább 4–6 liternél nem esik több négyzetméterenként, ami nem számít nagy mennyiségnek, különösen ha azt is figyelembe vesszük, hogy milyen száraz telünk volt, és a talajban nincsenek tartalékok. A májusi esők nagyon lokális jellegűek voltak. Ahol több eső esett, ott a növényzet is jobb állapotban van. Az árpa és a búza hozama katasztrofális lesz. A terméseredmények az alkalmazott technológiától, a vetési időtől is függetlenek, és szinte csak az határozza meg, hogy hol mennyi eső volt, ez pedig az idén csak a szerencsén múlott. Jómagam bajmoki vagyok, ott az északi részeken, a határ mentén, Madaras környékén, ahol jobb minőségű földek vannak, több csapadék hullott, viszont a falu többi részén majdhogynem semmi. Vasárnap volt egy kicsit nagyobb eső, de ez a hozamokra már nem lesz kihatással. Sőt, ha esetleg további esőzés jön, félő, hogy akadályozza a betakarítást.

Az árpa és a búza betakarítása mikorra várható?

– Vannak gazdák, akik arról informáltak, hogy már csak a szárazságot várják az árpa aratásának megkezdéséhez. A parcellákban látszik, hogy imitt-amott még vannak zöld részek, de a nagyja már megérett az aratásra. A kalászok rövidek, és a szemek sem telítettek, nem igazán ígérnek jó hozamokat. A termelők elmondása szerint már azzal is elégedettek lennének, ha visszahozná a befektetés összegét. A búza láthatóan még rosszabban viselte a szárazságot. Ennek betakarítása még nagyban függ az időjárástól.

Korábban többször beszéltünk arról, hogy a repce egyre nagyobb területeket foglal el. A repcetermesztők milyen termésre számíthatnak?

– A repce termőterületének növekedésére a kalászosok rovására került sor. A repce tavalyi hozamai nem igazolták a bizalmat, de most úgy tűnik, hogy az idén a repce terméshozama jobb lesz a gabonáéknál. A becők alakulásából, kövérségéből ítélve úgy tűnik, hogy a termesztése kifizetődőbb lesz a kalászosokénál. A jobb terméseredmény annak tudható be, hogy hosszabb a vegetációs időszaka, és jobban fel tudott készülni az időjárási körülményekre, és a növényeket más fenofázisban érték a negatív hatások.

Milyen állapotban vannak a tavaszi vetésű növények, a kukorica, a napraforgó?

A kukoricához nagy reményeket fűznek a termelők (Fotó: Gergely Árpád)

A kukoricához nagy reményeket fűznek a termelők (Fotó: Gergely Árpád)

– A kukorica- és a napraforgóföldek szépek. Rendkívül enyhe tavaszunk volt, a kukorica nagyon korán földbe kerül, sokan már április elején elvetették, jómagam viszont megvártam Szent György napját. A növények erősek, jó állapotban vannak, a napokban hatalmasat nőttek, és a nedvességnek, valamint a hőmérsékletnek köszönhetően az elkövetkező hetekben sokat fognak fejlődni. Bízunk benne, hogy kárpótolni fogja a búza terméskiesését. A kukorica sorközművelése alkalmával a fejtrágyázást is el szoktuk végezni, viszont ha egy szárazabb időszak következik, a műtrágya kiégetheti a növényt, több kárt csinál, mint hasznot. Az ember nem is tudja, hogy mit csináljon. A fejtrágyázás kimenetele bizonytalan, és nem biztos, hogy visszahozza a befektetést.

A repce termőterületének növekedése mellett történt nagyobb változás a szántóföldeken?

– A határban járva szembetűnik a strukturális váltás, rohamosan növekszik a parcellák mérete. Ez visszavezethető a kisgazdaságok kiöregedésére, arra, hogy egyre többen bérbe adják a földjeiket. A birtokviszonyok szempontjából ez még nem olyan szembeötlő, viszont hatalmas egybefüggő szántók formálódnak, aminek hosszú távú következményei lesznek.