2024. március 29., péntek

Ne képviseljenek bennünket, akiknek Trianon nem fáj

Megemlékezés Szilágyin

A József Attila Művelődési Egyesület tagjai a 100 évvel ezelőtti trianoni békekötés eseményeit idézték fel történelmi visszatekintés, ének, zene, vers, nóta és népdal formájában. Felléptek az iskolás gyerekek, a közösség fiataljai, továbbá a szilágyi Búzavirág kórus és a Borvirág kórus.

A rendezvényen jelen voltak a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői és képviselőjelöltjei: Pelt Ilona, Péter István, dr. Goretić Vámoser Györgyi, Dubacz Éva, Uzelac Katica, Francia Gyólai Klára, Jankovich Szilárd, Bóka Olivér, Surján Csaba, Ramon Radočaj.

Péter István, a VMSZ Apatin községi listájának vezetője, a párt nyugat-bácskai körzeti szervezetének elnöke szólt a hallgatósághoz.

Azt mondják, magyar az, akinek Trianon fáj. Az ember elgondolkodik, miért fáj Trianon…? Hogyan éljük mi mindezt meg ma? Azt gondolom, azért fáj nekünk ma Trianon, mert büntetnek bennünket a mai napig, azért, amit nem tettünk. Büntetik a gyerekeinket és az unokáinkat is. Sokszor esünk letargiába emiatt. Azonban egy ilyen műsort követően, amilyet ma este is bemutattak a szilágyiak, azt mondom, legyenek büszkék magukra, hogy 100 év után is, egy ilyen kis közösség ennyire színvonalas teljesítményt képes felmutatni. Ezért nem szabad megengednie ennek a közösségnek, hogy a sorsa, a sorsunk felől mások döntsenek. Folyamatosan jelen kell lennünk ott, ahol a rólunk szóló, a bennünket érintő döntéseket hozzák. Nem hagyhatjuk, hogy olyan emberek képviseljenek bennünket, akiknek Trianon nem fáj…