2024. április 19., péntek

Sport a mai napon

Harry Lee „Butch” Reynolds világcsúcsot futott 400 méteren, és tagja volt annak az amerikai 4×400-as váltónak, amely az érvényben levő világcsúcsot tartja, viszont szabadtéren sem az olimpiákon, sem pedig vb-n nem nyert egyéni aranyat. A három ezüst és egy bronz mellé csupán az 1993-as torontói fedett pályás vb-n szerzett egy első helyet.

Butch 1964. június 8-án az Ohio állambeli Akronban született Harry és Catherine gyermekeként. Azóta is ott él, 1991-ben az Ohio State egyetemen szerzett oklevelet. Pályafutása befejeztével alapította meg a sportiskoláját, időközben pedig az egyetem atlétáinak edzését is vezette, és a helyi futballklub erőnléti edzője is volt. Felesége, Stephanie is akroni, és két gyermekük van.

A sportvilág az 1987-es római vb-n figyelt fel rá, ahol még szerény 44,80-nal bronzot nyert, és tagja volt a győztes váltónak. A következő évben meghívták a zürichi gálára, ahol nagy meglepetésre fantasztikus 43,29-es világcsúcsot futott, 57 századdal megjavítva Lee Evans 20 éves rekordját. A zürichi eredménye még 32 év elteltével is minden idők harmadik legjobbja. Annál gyorsabb csak a következő két világcsúcstartó, Michael Johnson, majd Wayde van Niekerk tudott lenni. A rekord érdekessége, hogy a második 200-on gyorsabb volt, mint az első kettőn. Ilyesmi 400-as világcsúcs esetén sem előtte, sem utána nem fordult elő. Két héttel később a szöuli olimpián honfitársa, Steven Lewis mögött második lett.

Pályafutása két évvel később tört félbe, amikor doppingvétségen kapták rajta. Pontosabban határesetet mértek, de a hivatalos papírokban ez vétségnek minősült. 1992-ben az IAAF előbb mindenkit eltiltással fenyegetett meg, ha Reynoldsszal egy futamban indulnak, majd megengedték neki a rajtot az USA selejtezőjén, később azonban a NOB mégsem engedte el Barcelonába.

Butch 1993-ban tért vissza, és a stuttgarti vb-n második lett Johnson mögött, mint ahogyan 1995-ben Göteborgban is. 1996-ban szintén az amerikai válogatott Johnson győzte le, és ekkor 43,91-gyel minden idők legjobb vesztes eredményét jegyezte. Ezt a csúcsot 2015-ben az amerikai LaShawn Merritt döntötte meg, aki a vb-n 43,65-tel volt második. Pályafutása utolsó versenye az atlantai olimpia volt, ahol az elődöntőben megsérült. Három évvel később veszítette el a világcsúcsot is, amikor a sevillai vb-n Johnson 43,18-at tudott. A Hírességek Csarnokába 2016-ban választották be.

Nem mutatom meg, hogyan dobd jobban a focilabdát. Nem mutatom meg, hogyan üsd a baseball-labdát. Azt sem mutatom meg, hogyan fuss. Segítek viszont, hogy minden téren jobb legyél. Megmutatom, hogyan legyél sportoló. Minél gyorsabb vagy, annál jobb sportoló leszel” – szól a mottója, az első, amit az alapítványa által működtetett akroni sportiskola újonc ifjai hallanak tőle.