2024. április 17., szerda
NAGYSZÜNET

Újra itt a nyár

Az élet lassacskán visszakerül a régi kerékvágásba, mi pedig gondolkodhatunk, hogy miként is szervezzük meg a gyerekünk három hónapos szünidejét.

Egy kis időt el lehet tölteni a tankönyvek, füzetek rendszerezésével, elpakolásával, a tanfelszerelés áttekintésével, szelektálásával. Mire lesz még szükségünk jövőre, mire nem? Sok tanító és tanár felhívta a figyelmet arra, hogy amennyiben lehetséges, ne szabaduljunk meg az idei tankönyvektől: mindenki ismétléssel fogja kezdeni a következő tanévet, és nagyon sokat fog jelenteni a tanulóknak, ha már ismert könyveket használva próbálnak visszaemlékezni a tanultakra. Legtöbb esetben a füzeteket is ugyanezek miatt érdemes megtartani, ráadásul a legtöbbször nincs szükség újak vásárlására; a régi, ha néhánynál több üres lap van még benne, tökéletesen megfelelő a következő osztályban is. Akkor ráadásul megvan az a lehetőségünk, hogy visszalapozhatunk, ha valamire nem emlékszünk fejből.

A ruhatár átválogatása is hasznos időtöltés lehet, kiválogatni, ami már kicsi, vagy biztosan kinőjük a következő szezonig, annak a feltérképezése, hogy mire lesz szükségünk az idei nyáron. Vászoncipő, papucs, fürdőfelszerelés – úgy tűnik, ha az idő engedi, akkor az idei strandszezon talán lehetővé teszi majd, hogy medencére, folyópartra járjunk, és biztos lesznek olyanok is, akik nem mondanak le a tengerparti fürdőzésről sem, ha olyanok lesznek a körülmények.

Átrendezhetjük a tanulószobát nyári igényűre, például az íróasztalon úgysem foglalják a helyet a könyvek és füzetek, átadhatják a helyet a gyerek kedvenc hobbijának. Nagyon jól lehet rajta kreatív tevékenységet végezni, barátnőkkel közös alkotómunkát, legóvárat építeni. Az ágy helyett a padlóra rakott szivacsokon is biztonságos az alvás, hiszen a nyári melegben nem fáznak föl a gyerekek, és ha még sátort is húzunk fölé egy nagy ágytakaróból, igazán izgalmas nyári fészek varázsolható a gyerekszobából.

Lehet egy kicsit felújítani, az iskolában készült plakátokból, kollázsokból, festményekből hangulatos fali dísz készülhet, a téli időszakban kirakosgatott kirakójáték is bekeretezhető. Hívhatunk elő fotókat, amelyeket csipesszel fölaggathatunk a falra akasztott huzalra, kifeszített madzagra. Vásárolhatunk facsíptetőket, amelyeket a gyerekekkel kifesthetünk a szoba színével harmonizálóan, vagy ragaszthatunk is rá díszeket, neveket, föliratokat.

De ha mindezeket a tevékenységeket szépen sorban meg is valósítjuk, még mindig igencsak hosszú nyárnak nézünk elébe. Próbáljuk megtudakolni, hogy a gyerekünk mivel töltené legszívesebben a nyarat. Egyrészt, ha nagyon elrugaszkodott a valóságtól, akkor nem árt, ha  finoman, de még időben nyilvánvalóvá tesszük a számára, hogy milyen lehetőségei vannak, milyenek nincsenek. Jobb, ha minél előbb tudomására jut, hogy valami nem megvalósítható, mint ha végig reménykedik, azután pedig csalódik. Másrészt nem szervezünk számára olyan nyári programot, amit a háta közepére sem kíván. Lehet, hogy nekünk jó ötletnek tűnik, hogy a nyafka unokatestvérével töltse a fél vakációt, ha ő nem szeretné, és van más lehetőségünk, akkor érdemes alaposan átgondolni a döntést. Ha sportolni szeret, és nagy igénye van a fizikai aktivitásra, akkor próbáljunk abba az irányba szervezkedni, ha pedig inkább az elmélyült, csöndes és kreatív időtöltést szorgalmazza, akkor ezt szem előtt tartva keressük a személyre szabott programot.

Nyilvánvalóan nem könnyű dolog három hónapot úgy kitölteni, hogy az a gyerek számára feltöltődést jelentsen, biztosítsa a megfelelő felügyeletét, és az anyagi lehetőségeinkhez mért legyen, de az eddigi évek tapasztalata azt mutatja, hogy többnyire a legapróbb falvakban is igyekeznek a gyerekek számára különféle programokat szervezni, hogy ne teljen unalomban a nyár.

Ugyan egyelőre még nem tudhatjuk, pontosan milyen programok, táborok, fesztiválok kerülnek megszervezésre az idei szezonban, mindenképpen legyen egy rugalmas tervünk, mert annál rosszabb nincs, ha egy gyereknek semmi, de semmi elfoglaltsága, programja nincsen hónapokon át, és csak úgy teng-leng, lesz, ami lesz alapon. Ilyenkor teljesen felborul a napi ritmusuk, az étkezési szokásaik, az alvásébrenlét kitolódik, ami egy idő után feszültséget, depressziós tüneteket is okozhat. Kisebbeknél viselkedési zavarokat tapasztalhatunk.

Amennyire lehetséges, próbáljunk a nyári szünetben is odafigyelni, hogy a gyerekek életkori sajátosságaikhoz mérten elegendő pihentető alvásban részesüljenek, étkezésük kiegyensúlyozott legyen. Sok szülő veszi észre, hogy a hosszabb szünidőben gyereke lustává válik, és meghízik. Korunk nagy problémája az elhízás, sajnos a gyerekeket is egyre inkább érinti, ezért igyekezzünk az egészséges étkezési szokásokat a vakációban is megtartani. Ez nem azt jelenti, hogy mindennap könyörtelenül ágyba kell parancsolni a gyerekünket a szokott időben, és nem vacsorázhat pizzát, hanem azt, hogy legyünk átgondoltak és következetesek a táplálkozás és a pihenés tekintetében. És természetesen legyünk rugalmasak, ha a helyzet azt kívánja meg.

Nem volt könnyű három hónapunk, ameddig a távoktatás tartott, de a következő három hónapra is oda kell figyelnünk, ha azt szeretnénk, hogy gyerekünk feltöltődve kezdje a következő tanévet.