2024. április 24., szerda

Magyarkanizsán óvatosan, de megkezdődött a fesztiválidény

Több tényező is befolyásolta az első magyarkanizsai, karantén utáni nagyobb rendezvényt, a Tiszavirág Fesztivált. Az időjárás nem tette lehetővé, hogy élőben nézhessék a résztvevők a természeti jelenséget, mert az még nem kezdődött el, pedig hetekkel ezelőtt úgy tűnt, idén sokkal hamarabb bekövetkezik. Meg aztán a minden percben eleredő eső azt is ellehetetlenítette, hogy a péntek estére tervezett, fáklyás, csónakos ereszkedést is megtartsák a Tiszán. Ennek ellenére nagyon kellemes hangulatban telt a péntek, a folyón való fáklyás leereszkedést vasárnapra halasztották. Péntek délután a Cinema Filmműhely és a Wemsical Serbia Ifjúsági és Kulturális Egyesület szervezésében a Tisza-partján lévő egyik vendéglátó-ipari objektumban a tiszavirágzásról szóló filmeket vetítettek, miközben Miroslav Jovančić és Bakos Árpád élő koncertjét élvezhették a résztvevők.

Miroslav Jovančić és Bakos Árpád élő koncertjét élvezhették a magyarkanizsaiak (Fotó: Horváth Zsolt)

Miroslav Jovančić és Bakos Árpád élő koncertjét élvezhették a magyarkanizsaiak (Fotó: Horváth Zsolt)

A szervezők közül Iván Attila elmondta, hogy másodízben tartják meg ezt a fesztivált, ami egyfajta tiszteletadás is a környezetünk felé, ugyanakkor életet és vidámságot csempész a bezártság utáni hétköznapokba, melyet az ilyen jellegű események talán ünneppé is tesznek.

– Szerettem volna a tiszavirágzást összekapcsolni a művészetekkel. Sok művészt megihletett ez a természeti csoda. Képzőművészeket, zenészeket, irodalmárokat és ugyanígy a filmeseket is, és mivel én főleg a filmekkel foglalkozom, ezért összegyűjtöttem már tavaly is régebbi tiszavirág-filmeket, az idén pedig újabbakat, amiket bemutatunk a jelenlevőknek a koncert ideje alatt – mondta a szervező.

A zenészek pedig tették a dolgukat, még olyan látványt is becsempésztek a koncertbe, amellyel a kivetítő segítségével a film szerves részévé váltak, nem csak zenével, hanem árnyképükkel is. Jovančić hangsúlyozta is, hogy örömzenélés az övék, amit már többször is megismételtek a magyarkanizsai Tisza-parton.

Vígi László, a Wemsical elnöke széles körű ismeretsége révén összekapcsolta a művészeket, a művészetet és Magyarkanizsát. A Fonó klub projektben több rendezvényük volt, a Tiszavirág Fesztiválba is így kapcsolódtak be a Modern Folking révén.

– A modernitást, a könnyed spontaneitást hozza a projektbe az este, hogy a modernebb ízeket a népzene művelésébe becsempésszük és szabadságot adjunk az egész receptnek – mondta Vígi.

A pénteki este folytatásaként a tiszavirágzást ünnepelve vasárnap Sarnyai Csaba szervezésében be is világították a Tiszát Magyarkanizsánál.