2024. április 19., péntek

Magyarok és szerbek Hunyadi körül

A VMSZ Ifjúsági Fóruma Zimonyban kampányolt

A Vajdasági Magyar Szövetség belgrádi Ifjúsági Fóruma rendhagyó történelemórát szervezett szombaton délelőtt Zimonyban, Hunyadi János szobránál. Borislav Trajkovski, a párt belgrádi ifjúsági fórumának elnöke és Vukašinović Péter, az újvidéki ifjúsági fórum elnöke köszöntötte a jelenlevőket, majd pedig Alen Radakov, fiatal történész elmondta azokat a fontos történelmi tényeket, amelyek Hunyadi Jánost Belgrádhoz (Nándorfehérvárhoz), valamint Zimonyhoz kötik és amelyek rámutatnak a szerb és a magyar nép történelembe visszanyúló barátságára.

Megemlékezés a Hunyadi-szobornál (Miklós Hajnalka felvétele)

Megemlékezés a Hunyadi-szobornál (Miklós Hajnalka felvétele)

Hunyadi Jánost, akit Sibinjanin Jankóként emlegetnek Zimonyban, nagy tiszteletben tartják a helyiek, hiszen a XV. században (1456-ban) csapatával visszaszorította Nándorfehérvárnál a török seregeket. Egy utca is őrzi a nagy törökverő emlékét. Szobra pedig a Duna túlsó partján található belgrádi várra, a Kalemegdanra néz, ahol katonáival valamikor megvívta a csatát.

Borislav Trajkovski lapunknak elmondta, hogy a rendhagyó történelemóra a VMSZ kampányrendezvényeinek része, amelyen a szerb és a magyar nép közös történelmére igyekezett rámutatni.

– Mindannyiunknak Hunyadi János értékeinek megfelelően kellene élnünk, a közös politikáért kell síkraszállnunk, vagyis ugyanazokat az értékeket kell előtérbe helyeznünk – hangsúlyozta Borislav Trajkovski, majd folytatta: – Hunyadi nemcsak a magyar és a szerb népet védte meg az oszmán hadaktól akkor, hanem egész Európát.

Kiss Nándor is arra mutatott rá, hogy a Hunyadi-szobor éppen azt jelképezi, hogy a magyar és a szerb nép békével és tisztelettel néz a jövőjére és a múltjára.

A Duna-parton összegyűlt polgárok nagy érdeklődéssel hallgatták végig a rövid történelmi beszámolót, Vörös Róbert, a Mendicus Művészeti Központ elnöke által vezetett szabadkai tamburazenekar pedig még több kíváncsiskodót vonzott a szoborhoz.