2024. április 23., kedd
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS

A szerbiai középiskolások 45 százaléka szerint az abortusz bűn

Lesújtó véleményük van az LGBT-populációról

Legellentmondásosabb véleménnyel az LGBT-populációról vannak a szerbiai középiskolások, 44 százalékuk homofóbnak tekinthető, 25 százalékuk pedig úgy vélekedik, hogy az LGBT-populáció „verést érdemel” – erre mutat rá a Szerbiai Helsinki Emberi Jogi Bizottság 2019-ben végzett közvéleménykutatásának eredménye, melyet a belgrádi Bölcsészettudományi Kar Szociológiai Intézetével közösen végzett el, írja a Beta.

2011-hez viszonyítva a mai középiskolások hajlanak a férfiak és nők közötti egyenjogúságra, 44 százalékuk így nyilatkozott. Viszont akár 2011-ben, 8 százalékuk most is azt vallja, hogy a nők időről időre verést érdemelnek. Több mint 45 százalékuk osztozik azon a véleményen, hogy az abortusz bűn.

A megkérdezettek 32 százaléka kifejezetten nacionalista beállítottságú, azzal, hogy a lányok kevésbé elkötelezettek ezen a téren a fiúknál. 

A kutatási eredmények arra utalnak, hogy a középiskolások legerőteljesebb szociális ellenszenvet a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek iránt éreznek, azután az albánok és a romák ellen, csakúgy a migránsok ellen, ami az etnikai sztereotípiák meglétére utal a fiatalok körében.

A kutatást végzők korábbi közvéleménykutatás alapján rámutatnak, hogy a 19-35 éves szerbiai fiatalok több mint a fele a szüleivel él, 37,5 százalékuknak nincs semmilyen jövedelme, a populáció több mint a fele egyidejűleg dolgozik és tanul, vagyis rossz gazdasági körülmények között él, ami a sztereotípiákkal párosulva a hagyományos értékek felé sodorja őket.