2024. április 20., szombat

Jövőre kezdődik a zombor–nagykikindai gyorsforgalmi út építése

Az utóbbi négy évben 1,2 milliárd dinárt fektettek a nyugat-bácskai regionális és helyi utak felújításába

Az év végére elkészül a Zombor és a Nagykikinda közötti gyorsforgalmi út műszaki tervdokumentációja, a munkálatok pedig 2021-ben indulnak – jelentette be tegnap Zorana Mihajlović építésügyi és közlekedési miniszter Zomborban.

– A 175 kilométeres szakasz megépítése a becslések szerint mintegy 835 millió euróba kerül. Fontos útvonal, amely összeköti Romániát, Magyarországot és Szerbiát, valamint hozzájárul az ország e részének ipari fejlődéséhez – mondta a miniszter, aki Dušanka Golubović polgármesterrel és Zoran Drobnjakkal, a Szerbiai Utak Közvállalat igazgatójával együtt megtekintette a Zombor és Béreg közötti felújított utat.

Mint mondta, az utóbbi négy évben 1,2 milliárd dinárt fektettek a nyugat-bácskai regionális és helyi utak felújításába. A munkát folytatják, országszerte összesen 5000 kilométer hosszúságban terveznek útfelújításokat, ebből több mint 300 kilométeren a Nyugat-bácskai körzetben. Szavai szerint a Zombort Béreggel összekötő, helyreállított útszakasz nagyon fontos, mert könnyebb összeköttetést jelent elsősorban Zombor és Baja, a két testvérváros között, de a béregi határátkelő szempontjából is, hiszen itt kelnek át az öt tonnánál nehezebb tehergépjárművek.

Golubović polgármester asszony hangsúlyozta, hogy a Zombor–Béreg útszakasz rekonstrukciója Magyarország és Szerbia határokon átnyúló együttműködési projektumának a része, Drobnjak igazgató pedig emlékeztetett arra, hogy a 14 kilométeres utat tavaly novemberben fejezték be. Felújítják a Kúla és Verbász közötti útszakaszt, és tervbe vették a Kúlát Zomborral összekötő vonal rekonstrukcióját is.