2024. április 19., péntek

Egyenlő hozzáférést országszerte

Mintegy félmillió háztartásban még mindig nincs internet

Hamarosan több mint félmillió háztartásba jut el az új generációs kábelen keresztül a szélessávú internetszolgáltatás. A városi polgároknak ez természetesen már nem újdonság, de Szerbia területén még mindig vannak vidékek, ahova még nem ért el a gyors digitális információátvitel.

A távközlési infrastruktúra kiépítéséért a Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Távközlési Minisztérium felel, valamint az a szolgáltató, amely elnyeri a rövid időn belül nyilvános kírásra kerülő pályázatot. A rendszer felállítására előirányzott összegből 5,2 millió dinár a felelős minisztériumtól érkezik, 2,1 millió pedig az Európai Fejlesztési és Beruházási Bank (EBRD) támogatása.

Az ország internethálózatának elérhetőségét a minisztérium az Európai Fejlesztési és Beruházási Bank közreműködésével karöltve végezte el a 2017–2018. év folyamán. Tavaly a felmérés új szintre emelkedett, amikor már elkészült a Szerbia vezetékes internetlefedettségét bemutató térkép.

A kimutatott eredmények szerint a falvakban és kisebb településeken több mint 500 000 háztartásban múlnak a napok vezetékes internetelérhetőség híján. A technológia nélkülözésének oka az, hogy a szolgáltatók érdektelenek ezek iránt a területek iránt, mert jelentős anyagi beruházást igényelne az eszközállomány kiépítése, a befektetés pedig csak nagyon hosszú idő után térülne meg.

A szélessávú internet kiépítése a fejletlen vidékeken az egyenletes regionális fejlődés szempontjából is jelentős. A bizottsági végzésben az illetékes minisztérium ezt nevezi meg döntő tényezőként a kiépítés elindítására, a munkálatokra az állam 5,2 millió dinárt irányozott elő. A tervezet véghezvitele után csaknem 100 000 háztartás, több mint 600 iskola, számos állami intézmény, helyi közösség, önkormányzat jut megbízható internetkapcsolathoz.

A nagy sebességű internetrendszer kiépítését és üzembe helyezését követően a hálózat kezelését, fenntartását 25 éven keresztül kell végeznie a minisztérium által megszabott szolgáltatónak, ezt követően pedig a rendszergazda köteles visszaruházni a kezelés és fenntartás kötelességét az illetékes minisztériumra.

A leendő üzemeltetőnek több feltételt is teljesítenie kell, az egyik elvárás szerint legalább 100 mb/s sebességű, díjmentes adatforgalmat kell biztosítani a közérdekű létesítményekben, ezenkívül kötelességei közé tartozik, hogy az adott települések háztartásainak legalább a 95 százalékához eljuttassa az új generációs internetet.

A bizottság értékelés szerint állami beavatkozás nélkül képtelenség lenne áthidalni a város és a vidék közötti digitális szakadékot. Emiatt, amennyiben a lefedettség nem lesz elegendő, illetve hiányosságok mutatkoznak a rendszer üzembe helyezése után, a további esetleges fejlesztésekre is lehetőség nyílik az állami intézkedések segítségével. A bizottság véleménye szerint erre azért van nagy szükség, hogy a helyi lakosok és vállalkozók ne válhassanak a jövőben gazdasági és társadalmi kirekesztettség áldozataivá a digitális hátrányból fakadóan.