2024. április 25., csütörtök
DOROSZLÓ

Megkondultak a Szentkút harangjai

Csütörtökön a doroszlói Segítő Szűz Mária Egyházmegyei Kegyhelyen emlékeztek meg Trianon eseményeinek 100. évfordulójáról, valamint a nemzeti összetartozás napjáról. 16 óra 30 perckor megkondult a Doroszló–Szentkút kegytemplomának harangja, majd a doroszlói, Csernicsek fivérek vezette Fúvószenekar előadásában elhangzott a Magyar Himnusz.

L. Móger Tímea alkalmi verset és Karinthy-novellát olvasott fel. A megemlékezést a doroszlói népviseletbe öltözött gyerekek és fiatalok, a Szent György Lovagrend és a 7-es számú Huszárezred tagjainak jelenléte tette autentikusabbá, meghitebbé. Az egybegyűlteket ft. Verebélyi Árpád esperesplébános, címzetes prépost, a kegyhely igazgatója köszöntötte és invitálta a szentmisére.

– A Doroszló–Szentkúton évek óta megtartják a nemzeti összetartozás napi megemlékezést. A helyszín nem véletlen, hiszen a magyarok tudják, Szűz Mária népe ők. Tudatosítják is ezt magukban. Szent István királyunk rendeléséből egész Kárpát-hazánk Mária országa. Mennyei Édesanyánk közbenjárását kérjük, legyen erőnk tudatosítani utódainkban hovatartozásunkat – mondta prédikációjában egyebek mellett Verebélyi atya.

A szentmisét követően történelmi visszatekintés, elemzés zajlott Wilhelm József történelemtanár és a népes közönség közreműködésével.

A doroszlói emlékezés az Összetartozás tüzének meggyújtásával zárult. A Gellér Enikő elnöksége alatt álló DISZ Ifjúsági Szervezet által kezdeményezett, a Kárpát-medenceihez csatlakozó, helyi akció után az Önkéntes Tűzoltó Testületben rövid fogadást tartottak.