2024. április 20., szombat

A víz ellen és a vízért

Szeptember elsejére tervezik a magyarkanizsai buszállomás megnyitását

Horgos és Kispiac területén új buszmegállókat hoztak létre, ahol menedéket találhatnak a járatokra várakozók. Leginkább diákokról van szó, akiknek majd jó szolgálatot tesz a fedett hely, hogy ne kelljen esőben, hóesésben a szabad ég alatt várakozniuk. Horgoson mások is előszeretettel veszik igénybe a padokat és a fedett helyet, ezt azonban szinte lehetetlen megakadályozni. Az autóbuszjáratok, ami a községbelieket illeti, leginkább a gyermekutaztatásra koncentrálnak, akiket iskolába szállítanak olyan helyekről, ahol például nincs nyolcosztályos oktatás. Vannak olyan falvak is a községben, ahol majd csak szeptemberben indítanak járatot. A szabadkai járatok azonban, amelyek már a középiskolásoknak és a felnőtteknek is hasznukra válnak, gyakrabban közlekednek, így minden valószínűség szerint ki fogják használni a buszmegállókat, amelyeket péntek délelőtt a község vezetői is megtekintettek. Fejsztámer Róbert polgármester elmondta, hogy tavaly és idén is újítottak fel és helyeztek ki buszmegállókat, összesen egymillió dinárt fordítottak erre a célra.

A község vezetősége is megtekintette a beruházásokat (Fotó: Puskás Károly)

A község vezetősége is megtekintette a beruházásokat (Fotó: Puskás Károly)

– Igaz, hogy nagyon kevesen használják a buszjáratokat, viszont köztük vannak a diákjaink, sőt az óvodásaink is. Jövőre szeretnénk Kishomokon és Oromhegyesen is megoldani ezt a problémát, szeptember elsejétől pedig végre-valahára megnyitni a magyarkanizsai buszállomást, így tehermentesítve a város központját az autóbusz-forgalomtól. Bízom benne, hogy minden, ami a tömegközlekedéshez tartozik, fejlesztésre kerül – mondta Fejsztámer Róbert, aki emlékeztetett arra is, hogy a pályázatok igénybevételével nagyobb tempót tudnak diktálni, önerőből pedig ugyan lassabban, de ugyancsak történnek felújítások. Az elmúlt időszakban két új és két felújított megállót kaptak a község települései. Kispiac kapcsán ki kell továbbá emelni az is, hogy létrejött a falut és Noszát összekötő vízvezeték is.

– Évek óta törekszünk arra, hogy pályázati eszközök segítségével meg tudjuk valósítani azt a projektet, amely a két önkormányzat együttműködésének a gyümölcse. Magyarkanizsa és Szabadka önkormányzatai évek óta egyeztetnek, hogy miként lehet úgy összekötni Kispiacot és Noszát úgy vízvezetékkel, hogy azok a lakosok, akik a szabadkai főút mellett laknak, el legyenek látva tiszta vízzel, és mindezt kapacitással is győzzük. Szerencsénkre idén nyertünk a tartományi mezőgazdasági titkárságtól támogatást a mintegy 10,5 millió dinár összegű projekt megvalósítására. Az összeg felét pályázaton nyertük, a másik felét pedig az önkormányzat biztosította. Egy hónap, és befejeződik a közbeszerzés, akkorra már ki fog épülni egy pumpaállomás, hogy a nyomást tudja biztosítani Szabadka irányába, és utána a vízvezeték rá fog csatlakozni a Noszáról Kispiac felé érkező vízvezetékre, így a noszaiak és a kispiaciak is azt a tisztított vizet fogják inni, ami a kispiaci tisztítóállomásról jön – szögezte le a Fejsztámer Róbert.

A Kispiac és Ludas közti út kiszélesítése a következő terv, ami a nagyberuházásokat illeti, és amire már el van készítve a tervdokumentáció. A projektum megvalósulása a pályázati forrásoktól függ, a vezetőség azonban bizakodó.