2024. április 25., csütörtök

Trianon-emléktáblát avattak Péterrévén

A faluban szentmisével és ünnepi műsorral emlékeztek meg a Nemzeti Összetartozás Napjáról

A Nemzeti Összetartozás Napja és a trianoni centenárium alkalmából ünnepi szentmisét és alkalmi műsort tartottak pénteken este Péterrévén a Mindenszentek római katolikus templomban. A Baranyi László plébános által celebrált mise utáni megemlékezésen dr. Hoppál Péter magyarországi országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet, aki a történelmi visszatekintés után kiemelte: az utóbbi 10 évben június 4-én már nem csak a fájdalomra, a veszteségre, a traumára emlékezünk, hanem a nemzeti összetartozásunkra is.

A Trianon-emléktáblát dr. Hoppál Péter és Pásztor István leplezte le (Fotó: Fehér Rózsa)

A Trianon-emléktáblát dr. Hoppál Péter és Pásztor István leplezte le (Fotó: Fehér Rózsa)

- Magyarország alkotmányába beleírtuk: a mindenkori magyar állam felelősséget visel a határon túli magyar testvérekért. Azt hiszem, ha ezeket a megalkotott kereteket tartalommal és szeretettel tudjuk megtölteni, akkor a jövendő is olyan fényes lehet, mint amilyenként az ezer esztendős Szent István-i államiságunk emlékezete is él bennünk – zárta ünnepi beszédét dr. Hoppál Péter.

Az alkalmi műsort követően a templom udvarán dr. Hoppál Péter és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke leleplezték a centenárium alkalmából felállított Trianon-emléktáblát. A koszorúzás után a résztvevők mécseseket helyeztek el az emléktáblánál. A megemlékezés Német Klaudió történész Trianonról szóló előadásával zárult.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével többek között Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője, dt. Molnár Viktor, a VMSZ óbecsei listavezetője, Kiss Igor, a VMSZ óbecsei szervezetének az elnöke, valamint Péterréve testvérvárosának, Harkánynak a képviselője is.