2024. április 19., péntek
KARÁCSONY–KORMÁNY-VITA

A számok cáfolják Karácsony Gergelyt

Több mint fél éve, az önkormányzati választások óta folyamatosan alakul ki újabb és újabb vita az ellenzéki budapesti főpolgármester és a kormány között. Karácsony Gergely legújabban azzal vádolja a kormányt, hogy a támogatások csökkentésével szándékosan lehetetleníti el az önkormányzatokat.

Karácsony Gergely első sajtótájékoztatója főpolgármesterként (Fotó: MTI)

Karácsony Gergely első sajtótájékoztatója főpolgármesterként (Fotó: MTI)

A Magyar Nemzet tegnapi számában jelent meg Tállai Andrással, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkárával készült interjú, amely elutasítja a főpolgármester állításait: – A számok cáfolják Karácsony Gergelyt, aki azért siránkozik, mert elherdálta a hídfelújítás fedezetét – nyilatkozta Tállai András. – Szó sincs kormányzati megszorításról, a főváros anyagi ellehetetlenítéséről, Budapest jövőre tízmilliárd forinttal több pénzből gazdálkodhat, mint az idén. A 2021-es költségvetés 857 milliárd forint önkormányzati támogatást tartalmaz, ami 118 milliárd forinttal, azaz 16 százalékkal több az ideinél. Továbbá a gazdaságvédelmi akcióterv részeként számos beruházás és munkahelyteremtő fejlesztés indul jövőre, a gazdasági növekedés pedig várhatóan öt százalék lesz, ami jelentősen növelheti a települések iparűzési adóbevételét is. A kormány ezen felül jövőre is támogatja az önkormányzati beruházásokat a Modern városok és a Magyar falu programmal, és az uniós támogatásokra is lehet számítani, mindezek összértéke megközelíti a négyszázmilliárd forintot – mondta az államtitkár. – A járvány elleni védekezés költségeiből azonban mindenkinek ki kell vennie a részét, erről szól az önkormányzatok szolidaritási hozzájárulása, ami azonban nem kormányzati elvonás, hanem országos együttműködés, amelynek keretében gazdagabb települések fizetnek a szegényebbeknek. Ebben azonban a főváros politikai vezetői, élükön Karácsony Gergellyel, úgy látszik, nem akarnak részt venni, számukra a szolidaritás nem jelent semmit – jegyezte meg Tállai András.

Az államtitkár szerint nem igaz, hogy a fővárosnak kevesebb pénzből kell gazdálkodnia jövőre. Valójában tízmilliárd forinttal több marad Budapestnél. Bár szolidaritási hozzájárulás címén a fővárosi önkormányzatnak 21 milliárd forinttal többet kell fizetnie a szegényebb önkormányzatok megsegítésére, ám Budapest nagyjából 25 milliárd forinttal több helyiiparűzési-adóbevételre számíthat jövőre, miközben az állami támogatása is hétmilliárd forinttal emelkedik.

Tállai András úgy vélte: egy alkalmas városvezető nem herdálta volna el a Lánchíd felújítására félretett pénzt. A rekonstrukció körüli fővárosi káoszból azonban látszik, hogy Karácsony Gergely nem alkalmas vezető – jelentette ki.