2024. április 16., kedd

Több mint hetven határsértő egy nap alatt

A magyar-szerb határszakaszon szolgálatot teljesítő magyar egyenruhások szombaton több esetben is intézkedni kényszerültek. Mórahalom, Hercegszántó, Kelebia és Mélykút  közelében 6-12 fős csoportokat tartóztattak fel, több mint 70 határsértőt tartóztattak fel és kísértek vissza az ideiglenes biztonsági határzárhoz. A férfiakból álló csoportok tagjainak többsége szír és pakisztáni állampolgárnak vallotta magát. Azonban a határsértők sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz – írja a police.hu.

A migránsok miatt a teherautósok sem érezhetik magukat biztonságban, mivel az illegális bevándorlók a tehergépkocsik alvázára kapaszkodva, a pótkocsikon elrejtőzve próbálnak az Európai Unió területére jutni.

A kora reggeli órákban két magát palesztin állampolgárnak valló férfi próbált meg egy bolgár honosságú kamion pótkocsijának alvázára felkapaszkodva bejutni Magyarországra a Röszke Autópálya-határátkelőhelyen. Pár órával később ugyanezen a határátkelőhelyen egy szlovén rendszámú teherautó alvázára kapaszkodva próbálkozott két illegális bevándorló. Ők marokkói és tunéziai állampolgároknak vallották magukat. Ezenkívül további három olyan esetben intézkedtek a rendőrök a Röszke Autópálya-határátkelőhelyen, amikor a Magyarországra belépő teherautókon elrejtőzve próbáltak a migránsok az ország területére bejutni.