2024. március 28., csütörtök

Soros cáfol

A közösségi médiában egyre többen azt terjesztik, hogy Soros György fizet azoknak a tüntetőknek, akik George Floyd meggyilkolása miatt tiltakozóknak. Sorosék igyekeznek fellépni az összeesküvés-elméletek ellen.

Michael Vachon, Soros György szóvivője közleményben cáfolta azokat az állításokat, miszerint a Nyílt Társadalom Alapítvány fizetne a rasszizmus ellen világszerte tiltakozóknak. Megkeresték a Twittert és a Facebookot, hogy távolítsák el az ezt állító hazug tartlamakat, de egyelőre nem érkezett reakció.

"Megdöbbentett, hogy az egyesült államokbeli, és a világ más tájáról származó emberek elemi erejű felháborodását egyesek megpróbálják megkérdőjelezni" - írta a közleményében Soros György szóvivője.

Michael Vachon hangsúlyozza, hogy gyászolják George Floydot, és mindazon afroamerikaiak halálát, akik rendőri brutalitás elszenvedői voltak. Ők olyan emberek miatt szenvedtek, akiknek a közösségünk védelme és szolgálata lenne a feladata, nem a közösség tagjainak meggyilkolása".

Reménykednek továbbá abban, hogy az emberek békésen tüntetnek az igazságszolgáltatás jobbá tételéért, amely a történelem során már többször kudarcot vallott etnikai kérdésekben. „Az erőszak minden formáját elutasítjuk, és nem engedjük, hogy néhány ember romboló tettei elvonják a figyelmet az összefogásról" Hangsúlyozza azt is, hogy büszkén támogatják azokat a szervezeteket, amelyek előmozdítják a polgári elkötelezettséget, és amelyek támogatják az emberek azon jogát, hogy kormányukhoz forduljanak a sérelmeik megoldása érdekében. „Ezek az emberek azért tiltakoznak, mert aggódnak az országukért, nem azért mert bárki is fizetne nekik, ahogy azt néhány cinikus hang állítja". Minden ilyen állítás „hamis, sértő, és kárt okoz a demokráciának" - teszi hozzá.