2024. április 26., péntek

Ráfért már a tetőjavítás a kápolnára

Új zsindely került Gyergyószentmiklós egyik szimbolikus helyénél lévő kápolnára

Ácsok, tetőfedők dolgoztak a hétvégén Gyergyószentmiklós egyik szimbolikus helyénél, a Both-váránál lévő kápolna tetőzetén: új zsindely került az épületre. A közeljövőben pedig további javításokat is terveznek rajta.

„A hívek és más jóakaratú emberek megelőlegeztek a bizalmukkal, nekünk pedig kötelességünk elvégezni a szükséges munkát, megóvni azt, amit eleink építettek" – nyilatkozta Korom Imre, a Munkás Szent József templom plébánosa, a gyergyószentmiklósi felszegi városrészben élő katolikusok papja. Ide tartozik a város keleti bejáratánál magasodó Both-vára romjaira épült kis kápolna is. Az épület nem túl régi, 1933-ban építették, de a környéken élők számára fontos, és láthatták, hogy az időjárás viszontagságai miatt egyre romlik az állapota. Ráfért már a tetőcsere. Pénteken kezdték el az újrafedést a Varságról vásárolt zsindellyel. Amint a helyszínen megtudtuk, egy korábbi, rosszul sikerült tetőjavítás miatt volt erre szükség, az akkor használt dránica nem állta ki az idő próbáját, és a kupoláról lefolyó esővíz is a kápolna belsejébe csorgott. Most mindkét problémát megoldják. Amint a plébános közölte, a javítás költségeit részben a múlt évben a kápolna javításának céljával kiadott téglajegyekből befolyt összegből, részben a hívek adományaiból fedezték.

A téglajegyek kibocsátása azután kezdődött el, hogy a múlt nyáron nyilvánosságra került, egy jó szándékú hívő bádoglemezekkel burkolta körbe a kápolnát, ami ugyan hasznos volt a faépület állagának megőrzése szempontjából, mégsem tett jót az arculatának. A burkolat most is ott van a kápolna falain, majd akkor fogják lebontani, amikor elkészülhet egy részletes szakvélemény az egyéb szükséges felújításokról. A Both-váránál évente egyszer tartanak szentmisét, a kápolnabúcsú alkalmával, Jézus Szent Szíve ünnepén. Az idén ez június 19-én lesz.