2024. április 26., péntek

Nyelvhasználati jogok a gyakorlatban is

A tartomány 11 millió dinárral támogatja a többnyelvűséget – Nem csökkent a járványhelyzet miatt a nemzeti közösségi programokra szánt keretösszeg

Rendkívüli fontossága van annak, hogy hivatalainkban, bíróságainkon értekezhessünk saját nyelvünkön, kisebbségi nyelven is, ezért gondoskodnunk kell arról, hogy a mindennapokban is a gyakorlat része legyen ez a lehetőség, mert nem elegendő, hogy csak az alkotmány garantálja azokat –, értékelte pénteken a tartományi kormány előcsarnokában Nyilas Mihály illetékes titkár a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság szerződés-aláírásán. Olyan megállapodásokat kötöttek a helyi önkormányzatok, közösségek, intézmények, szervezetek képviselőivel, amelyek pénzügyi támogatásokat tartalmaztak az említett jog érvényesítése érdekében. Azok az intézmények és szervek pályázhattak, amelyeknek a munkájában hivatalos használatban van a nemzeti kisebbségek, nemzeti közösségek nyelve és írása. Az aláírt szerződések összértéke 11 millió dinár.

A szerződéseket a tartományi kormány csarnokában vehették át a pályázók (Fotó: Ótos András)

A szerződéseket a tartományi kormány csarnokában vehették át a pályázók (Fotó: Ótos András)

Nem kis nehézségekbe ütközik gyakran a nyelv- és íráshasználati jogoknak az érvényesítése, ezért a tartomány is igyekszik évről évre hozzájárulni a cél eléréséhez. Immár több mint egy évtizede csak a nyelvhasználatra több mint százmillió dinárt hagyott jóvá Vajdaság, vagyis évente több mint tízmilliót – számolt be a helyszínen Nyilas Mihály.

Az elnyert támogatási összegek hamarosan megérkeznek a tartományi költségvetésből mindazokhoz, akik pénteken Újvidéken aláírták a szerződést.

Örömmel nyugtázhatjuk, hogy a rendkívüli állapot nem sújtotta a szóban forgó tételt, a nyelvhasználatra vonatkozó pályázat keretösszegét sem kellett módosítanunk, de a többi olyan pályázat esetében sem kellett változást eszközölni, amely nemzeti kisebbségi projektumoknak és programoknak a megvalósítására vonatkozik. Ebben az évben összesen 117 millió dinárt irányoztunk minderre elő, ezt teljes egészében meg is tudjuk valósítani. A szerződések már megköttettek és folyamatos a pénzeszközök utalása – jelentette ki Nyilas.

NYELVOKTATÁSRA IS JUT PÉNZ

Többnyelvű táblák kihelyezésére, formanyomtatványok készítésére, többnyelvű elektronikus ügyintézés bevezetésére is pályázhattak az érdekeltek. A titkár elmondta, különböző továbbképzésekre is nyújtottak támogatást, hogy azok a hivatali alkalmazottak, akik nem ismerik valamelyik kisebbségi nyelvet, megszerezhessék a mindenki előnyére váló tudást. A cél az, hogy megismerjék a nyelvet, majd munkájuk során sikerrel használják is azt, szögezte le Nyilas.

Kobrehel Éva (Fotó: Ótos András)

Kobrehel Éva (Fotó: Ótos András)

KÉTNYELVŰ NYOMTATVÁNYOK CSÓKÁN

A nyertes pályázók között volt a Csóka Művelődési és Oktatási Központ is. Kobrehel Éva igazgató a médiának adott nyilatkozatában elmondta, fontosnak tartja a tartománytól kapott támogatást, melyet kétnyelvű nyomtatványok készítésének a finanszírozására fognak felhasználni. Mintegy 80 ezer dináros segítségről van szó. Többnyire a kétnyelvű meghívóknak és plakátoknak a nyomtatását fizetik majd a támogatásból. Kobrehel reményének adott hangot, hogy a jövőben is olyan eredményes lesz az együttműködés a tartományi szervekkel, mint amilyen eredményes ma.

MAGYARKANIZSÁN TÁBLÁKRA VAN SZÜKSÉG

Gyólai Karolina, a magyarkanizsai Egészségház igazgatója arról számolt be, hogy a tartomány ezúttal 150 ezer dináros támogatást nyújtott az intézmény számára kétnyelvű táblák kihelyezésére. Mint mondta, fontosnak tartja, hogy a megnevezéseket az intézményen belül szerb nyelven és magyar nyelven is fel tudják tüntetni. Az Egészségház összesen tizenegy épületben dolgozik és azt szeretnék, ha mind a tizenegy objektumban szavatolni tudnák ezt a lehetőséget. Elmondta, minden évben pályáznak a kiíráson, tavaly kétnyelvű egészségügyi tájékoztató füzeteknek a készítésére kaptak támogatást. Hasonló tervei vannak az intézménynek a jövő év vonatkozásában is. Az igazgató elmondása szerint rendkívül nagy hangsúlyt kívánnak fektetni a betegségek megelőzésére, ezért az a céljuk, hogy ismét készítenek tájékoztató lapokat, de egy olyan információs táblára is szükség mutatkozik, amelyen a páciensek nyomon tudják követni, hol milyen egészségügyi szolgáltatásokat tudnak igénybe venni. Az idei támogatásnak köszönhetően a rendelők, a központi épület, de még az adminisztrációs részleg is kaphat kétnyelvű táblákat, hangzott el a helyszínen.