2024. április 25., csütörtök

Üzleti közösség szolidaritása

Lélegeztetőgépeket adományozott az UNICEF a Vajdasági Klinikai Központnak

A koronavírussal fertőzött betegeket kezelő szerbiai egészségügyi intézményeknek az UNICEF tegnap négy lélegeztetőkészüléket adott át.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

– Az üzleti közösség valódi szolidaritást mutatott a válság idején. Köszönetet mondunk mindazoknak a társaságoknak, amelyek reagáltak a felhívásunkra és hozzájárultak a járvány idején szükséges orvosi berendezések beszerzéséhez. Reméljük, hogy ezek az eszközök, amelyek már megérkeztek, és azok, amelyek már úton vannak Szerbiába, jelentősen hozzájárulnak az egészségügyi rendszer megszilárdításához, még a járvány után is – hangsúlyozta Vesna Savić Đukić, az UNICEF képviselője.

Edita Stokić, a Vajdasági Klinikai Központ igazgatónője megköszönte a segítséget, majd kiemelte, az adomány hozzájárul az intézmény kapacitásának erősítéséhez és növeli annak lehetőségét, hogy a betegeket megfelelő segítségben részesítsék a legmodernebb eszközökkel.

– Mérhetetlenül hálás vagyok a legújabb generációs lélegeztetőkészülékekért. Ezek a berendezések nagyon jelentősek a Vajdasági Klinikai Központnak, mert nagymértékben megkönnyítik a munkánkat. Ezek a gépek hozzájárulták a már meglévő gépállomány gyarapodásához – mondta az igazgatónő.

Hozzátette, az ideiglenes járványkórház bezárását követően a Vajdasági Klinikai Központban 34 koronavírusos beteget ápolnak, közülük két személynek van szüksége mesterséges lélegeztetésre. A páciensek a fertőzőosztályon fekszenek, így nem szükséges átszervezni a munkát a kórházban.

A veszélyhelyzet kezdete óta az UNICEF jelentős mértékben járult hozzá az egészségügyi rendszer támogatásához. Az adományokat a magánszektor tette lehetővé. Az UNICEF a szerbiai egészségügyi intézményeknek összesen 50 lélegeztetőkészüléket vásárolt, 61 oxigén áramlásmérőt és pulzus-oximétert a legsérülékenyebb betegeknek, 71.900 sebészeti kesztyűt, 5200 védőkötényt, 25.116 védőköpenyt, 99.950 szkafandert, 5376 arcvédőt, 9000 maszkot azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik a járvány gócpontjában tevékenykednek, valamint 7000 higiéniai csomagot a járvány által legveszélyeztetettebb családok számára.