2024. március 19., kedd

Új szemaforcsoport a Futaki utcában

Megkezdődtek a munkálatok a Futaki és a Nikola Tesla utca kereszteződésénél, ahol új villanyrendőröket helyeznek el.

A Futaki út és a Nikola Tesla utcák kereszteződésénél az elmúlt időszakban sok baleset történt, az új szemaforok remélhetőleg biztonságosabb közlekedést eredményeznek (Ótos András felvétele)

A Futaki út és a Nikola Tesla utcák kereszteződésénél az elmúlt időszakban sok baleset történt, az új szemaforok remélhetőleg biztonságosabb közlekedést eredményeznek (Ótos András felvétele)

A munkálatokra az önkormányzat két hónapos határidőt határozott meg. A projektum összértéke 11,9 millió dinár, a városi Nagyberuházási és Területrendezési Hivatal versenypályázatán a veterniki Montol pro és a Geopanonija vállalatok voltak a nyertesek.

A Futaki utca Újvidék egyik forgalmasabb útszakasza, több fontos kereszteződés szeli át, amelyekről fontos utak vezetnek városszerte. Az említett útszakaszon naponta óriási forgalom bonyolódik le, ezért a gyalogosok és a kerékpárosok biztonsága miatt nagy jelentősége van a Nikola Tesla utcai kereszteződésnél épülő szemaforoknak, hiszen az elmúlt időszakban több közúti szerencsétlenség történt ezen a helyszínen.

A Futaki út és a Nikola Tesla utcák kereszteződésénél a projektum alapján az új szemaforok elhelyezésén kívül megszüntetik a kereszteződés előtti gyalogosátkelőt, valamint új, alacsonyabb és könnyebben átjárható útszegélyeket helyeznek le.

Az új szemaforok rendelkeznek majd a gyalogosok és a vakok számára beépített hangjelzésekkel, LED-kijelzőkkel, valamint az elhaladó járművek kategóriákba sorolásának rendszerével. Az említett útkereszteződésen összesen 19 forgalmi jelet helyeznek el – olvasható a Dnevnik napilapban.

A versenypályázat szerint a munkálatok kivitelezői kötelesek megőrizni a környéken lévő fáknak, szemaforoknak és a forgalmi jeleknek az épségét. Munkájukért hároméves jótállást vállaltak.