2024. április 25., csütörtök

Emberi jogok a fúrótornyok árnyékában

A Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS) a rendkívüli állapot ideje alatt Palics több pontján próbafúrásokat kezdett, ami a közelben lakók elmondása szerint ellehetetleníti az életüket. A fúrótornyok nap mint nap hatalmas hangerővel működtek, és a munka az éjszakai órákban sem állt le. Mindez veszélyezteti a polgárok alapvető jogait, ugyanakkor a kőolajipari vállalat álláspontja szerint minden a törvények tiszteletben tartása mellett zajlik.

A polgárok elsősorban a próbafúrásokat kísérő zaj miatt elégedetlenkednek (Fotó: Gergely Árpád)

A polgárok elsősorban a próbafúrásokat kísérő zaj miatt elégedetlenkednek (Fotó: Gergely Árpád)

Pénteken Szabadkán az Ökológiai és Fenntartható Fejlődési Központ – CEKOR szervezésében kerekasztal-megbeszélést tartottak a palicsi próbafúrások kapcsán, amelyen jelen voltak a NIS, valamint a tartományi és köztársasági vezetés illetékesei, az ügyben érintett helyi közvállalatok és a városi közigazgatás képviselői, illetve azok a palicsi és szenttamási polgárok, valamint ügyvédjeik, akik saját bőrükön tapasztalták meg azt, hogy a próbafúrások milyen következményekkel járhatnak.

A rendezvényt követően Zvezdan Kalmar, a CEKOR bányászati és energetikai koordinátora a médiának adott nyilatkozatában értékelte a találkozót.

– Véleményem szerint nem sikerült közelebb hozni egymáshoz a két fél álláspontját. A város nem tartja magát illetékesnek az ügyben, és ha szigorúan ragaszkodunk a törvényekhez, semmit sem tehet. A NIS azzal érvelt, hogy mindent a törvényekkel összhangban tettek. Mivel évek óta foglalkozunk a bányászat kérdéseivel, azt is figyelemmel kísérhettük, hogy az állami és privát nagyvállalatok érdeke szerint hogyan változnak az ide vonatkozó törvények. Emellett a kőolajipari vállalat azt állítja, hogy a károk, amelyek szemmel láthatóan megtörténtek, nem az ő tevékenységük következménye. Azt is megtudtuk, hogy a Palics–Ludas Közvállalatnak sincs lehetősége arra, hogy kihasson ezekre a folyamatokra. A kérdéses területen több helyen is végeztek próbafúrást, és amennyiben a jövőben a NIS megkapja az engedélyt arra, hogy tényleges fúrásokat végezzen, a terület körül egy 100–150 méteres védősávot kell kialakítani, és megtörténhet az, hogy Palicson, ezen a turisztikai, ökológiai és történelmi szempontból is fontos területen, a polgárok nem használhatják ingatlanaikat – fogalmazott Zvezdan Kalmar.

A CEKOR szervezte rendezvényen minden érintett fél képviselte magát (Fotó: Benedek Miklós)

A CEKOR szervezte rendezvényen minden érintett fél képviselte magát (Fotó: Benedek Miklós)

A NIS írásbeli nyilatkozatában arról értesítette a közvéleményt, hogy cégük a legkorszerűbb technológiákat alkalmazza, amely teljesen biztonságos mind az emberek egészségére, mind pedig a környezetre, és minden hazai és európai előírásnak megfelel. A NIS minden aktivitását megelőzően egyeztet a parcellák tulajdonosával, és minden keletkezett kárért vállalja a felelősséget, és készen áll a párbeszédre a fenntartható fejlődés érdekében – áll a vállalat nyilatkozatában.

Sreten Đorđević ügyvéd az újságíróknak elmondta, hogy a próbafúrások miatt a lakosok alapvető emberi jogai sérültek.

– A polgárokat nem informálták kellő formában a munkálatok megkezdése előtt. A próbafúrások nagyban kihatottak a mindennapi életükre, mindenek előtt hangszennyezésről, valamint az erős vibráció okozta károkról beszélhetünk. Ezek az aktivitások annyira károsak, hogy maguk az ott élő polgárok is feltették maguknak a kérdést, hogy élhetnek-e azon a területen. Különös, hogy többen éppen a csend miatt költöztek a település ezen részére, hisz olyan munkát végeznek, ami megköveteli azt. A próbafúrások okozta zaj viszont ebben meggátolja őket. A mai üléssel valójában megemlékeztünk a környezetvédelmi világnapról, viszont véleményem szerint ennél is fontosabb a polgárok emberi jogainak tiszteletben tartása. Személyesen az a véleményem, hogy az elkövetkező időszakban be tudjuk bizonyítani, hogy a klienseim emberi jogai sérültek, és ha szükséges, az Emberi Jogok Európai Bíróságáig is elmegyünk – fogalmazott Sreten Đorđević.