2024. április 19., péntek

Hétfőtől kihelyezett ügyfélfogadás

A szabadkai CMH iroda a megszokott időben várja ügyfeleit

A szabadkai CMH iroda május 11-e óta ismét várja az ügyfeleket. Az iroda a korábban megszokott időpontokban hétfőtől csütörtökig 8 és 15 óra között, míg pénteken 8 és 14 óra között tart nyitva. Az irodát érdemes felkeresni, ugyanis most lehet átadni a pályázatokat a Szülőföldön magyarul elnevezésű oktatási-nevelési támogatásra. Az ezzel kapcsolatos információkat Bús Ottó, a CMH koordinátora ismertette lapunknak. Mint elmondta, az újbóli nyitva tartás óta a CMH munkatársai mintegy ezer pályázatot vettek át Szabadkán.

Bús Ottó (Fotó: Gergely Árpád)

Bús Ottó (Fotó: Gergely Árpád)

– A Szülőföldön magyarul elnevezésű támogatást a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. március 5-én hirdette meg, és a pályázat eredeti kiírásában április 25-éig állt volna nyitva. Ekkor még nem sejtettük, hogy bekövetkezik egy világjárvány. Március 18-áig dolgoztunk. A rendkívüli állapotot 15-én hirdették ki, tehát mi még néhány napig igyekeztünk ebben az új helyzetben is helytállni, de ez sajnos elképzelhetetlen volt, lévén, hogy ügyfelekkel dolgozunk. A járványügyi helyzetben nem tudtuk biztosítani sem az ügyfeleink, sem a munkatársaink biztonságát. Ezért a CMH vezetősége úgy döntött, hogy ideiglenesen beszünteti az ügyfélfogadást. Mi már aznap levelet küldtünk Potápi Árpád Jánosnak, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkárának, amelyben azt kértük, hogy a pályázatok beadási határidejét hosszabbítsák meg. Ezt a többi határon túli területről is kérték, hiszen a járvány miatt az iskolák mindenütt zárva tartanak. Az iskolalátogatási igazolásokat és egyéb támogató dokumentumokat így nehéz beszerezni. Ezért az a döntés született, hogy a határidőt október 30-áig meghosszabbítják – nyilatkozat a koordinátor.

Bús Ottó a pályázattal kapcsolatban felhívta a figyelmet néhány újdonságra. Elmondta, hogy iskolalátogatási igazolást a 2019/20-as tanév első feléről kell kérniük a pályázóknak. Az igazolásnak tartalmaznia kell az első félévben összegyűlt igazolatlan órák számát is. A támogató korábban 50-nél kevesebb igazolatlan órát tolerált, most viszont mindösszesen 15 igazolatlan óránál kevesebbet. Az óvodások esetében megszűnt a korábbi 3 éves korhatár, ami azt jelenti, hogy most pályázhat bárki, aki magyar nyelvű csoportba jár óvodába. A támogatás összege nem változott: 22 400 forint.

A pályázattal kapcsolatos újdonságok mellett Bús Ottó bejelentette, hogy a CMH iroda ismét tartani fog kihelyezett ügyfélfogadásokat.

A szabadkai CMH irodában mintegy ezren adták át pályázatukat (Fotó: Gergely Árpád)

A szabadkai CMH irodában mintegy ezren adták át pályázatukat (Fotó: Gergely Árpád)

– A kihelyezett ügyfélfogadásokat májusban még szüneteltettük, hiszen nem tudtuk volna sem a munkatársainknak, sem a kérelmezőinknek biztosítani a védőfelszerelést. Hétfőn viszont már újraindítjuk a kihelyezett ügyfélfogadásokat. A helyszínek és az időpontok már megtalálhatóak honlapunkon. Mi abban bízunk, hogy ez a szűk egy hónap elegendő lesz, hogy a kérelmezők benyújtsák igényeiket, de nem tartom kizártnak, hogy szeptemberben, októberben ismét tartunk kihelyezett ügyfélfogadásokat – mondta a koordinátor.

A pályázattal kapcsolatos információk, kiírások, valamint kihelyezett ügyfélfogadások helyszínei és időpontjai megtalálhatóak a CMH honlapján (www.cmh.org.rs), emellett az iroda a 024/552-976-os telefonszámon is elérhető.