2024. március 29., péntek

Száz év után jó magyarnak lenni

Trianon-emléktáblát avattak az óbecsei Nagyboldogasszony-templomban

A nemzeti összetartozás napja alkalmából tegnap délelőtt Óbecsén a belvárosi Nagyboldogasszony-templomban szentmisét és alkalmi műsort tartottak, a templomkertben pedig a centenáriumra emlékezve egy adományokból felállított Trianon-emléktáblát is felavattak.

Az emléktáblát Kovács Elvira és Kiss Igor leplezte le (Fehér Rózsa felvétele)

Az emléktáblát Kovács Elvira és Kiss Igor leplezte le (Fehér Rózsa felvétele)

Az eseményt több vajdasági politikus és közéleti személyiség is megtisztelt a jelenlétével. Alkalmi beszédet Kiss Igor, a Vajdasági Magyar Szövetség óbecsei szervezetének az elnöke mondott, aki egy rövid múltidézést követően így folytatta:
– Köszönjük, jól vagyunk. Az elmúlt tíz évben – köszönhetően elsősorban a budapesti nemzeti kormánynak és annak határon túli kapcsolatainak, melynek helyi letéteményese a Vajdasági Magyar Szövetség – egy olyan nemzetépítésen mentünk túl, melynek eredményét még csak nem is sejtjük. Kezdve attól, hogy 90 év után lehetőségünk lett újra magyar állampolgárrá válni jogi értelemben is. Ez nagy jogi elégtétel, hiszen a szívekben a legnehezebb időkben is magyarok voltunk. A mai napot a nemzeti összetartozás napjává nyilvánították, és mennyivel jobb az összetartozásra gondolni ma is, mint csak a tragédiára. Nyugodt lelkiismerettel kimondhatjuk, hogy 100 év után jó magyarnak lenni. Végre nem hátrányt, hanem előnyt jelent a magyarságunk. És ezt 2,5 hét múlva, június 21-én bizonyíthatjuk is. Az általános választásokon egy soha nem látott nemzeti összefogással elérhetjük, hogy újra magyar polgármestere legyen Óbecsének, hogy soha többé ne érezze magát veszélyeztetve egyetlen magyar többségű iskola, civil szervezet, egyesület, de óvoda és alkalmazott se – mondta többek között Kiss Igor.

Ma 18 órakor a péterrévei templomban lesz mise és emléktábla-avatás, vasárnap 10 órakor pedig ugyancsak Óbecsén a belvárosi Nagyboldogasszony-templom udvarán ismét felszentelik az 1906-ban a város főterén felállított, onnan 1923-ban a plébániatemplom udvarába menekített és most felújított Szentháromság-szobrot.