2024. március 29., péntek
NAGYBECSKEREK

Állítson a város méltó emléktáblát a hősöknek!

A tavaly felújított vaskereszt (Kónya-Kovács Otília felvétele)

A tavaly felújított vaskereszt (Kónya-Kovács Otília felvétele)

A nemzeti összetartozás napja alkalmából a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége a nagybecskereki katolikus temetőben tartott tegnap sajtótájékoztatót, az egykori katonatemető helyszínét is jelző, tavaly felállított vaskeresztnél virágot helyeztek el – emlékezve a hősökre. A VMDK újra szerette volna felhívni a figyelmet egy régebbi kezdeményezésükre, hogy méltó emléktáblát emeltessen a város a hősök emlékére, ugyanis a katonatemetőt az 1963-ban felszámolták.

Csonka Áron, a VMDK elnöke elmondta, hogy Nagybecskereken egy nagy katonai kórház volt az első világháború ideje alatt, és sok katona a katolikus temetőben pihen. Magyar, cseh, német és más katolikus vallású embert, katonát temettek el ide. A katonatemetőt Nagybecskerek városa átengedte a közvállalatnak, a temetkezési közvállalat viszont ezeket a helyeket eladta, kiadta és másokat temettetett ezekre a katonasírokra, holott a nemzetközi konvenciók – amelyeket Szerbia is aláírt – megkövetelték volna, hogy a katonasírokat megőrizzék és gondozzák.

– Beadvánnyal fordultunk a városi hatósághoz, hogy legalább egy emléktáblát emeljenek, amelyen szerepelnek a katonák nevei. A mai napig nem kaptunk választ. Mi kitartunk követeléseink mellett, abban bízva, hogy egyszer valóra válik – hangsúlyozta Hangya István, a VMDK nagybecskereki helyi szervezetének az elnöke.