2024. április 20., szombat

Távozók és érkezők

Túl vannak a próbaérettségin a kishegyesi általános iskola végzősei – Soha nem volt ilyen alacsony az elsőbe induló diákok száma

Az idei tanév mindenképpen a távoktatásról lesz emlékezetes a diákok számára. A második félév nagy részét a számítógép előtt tanulva töltötték a koronavírus-járvány miatt. Hogy milyen eredménnyel, az hamarosan kiderül, hiszen itt az év vége. A kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola végzősei is túl vannak a próbaérettségin, számolt be lapunknak Fülöp Valentin iskolaigazgató.

A megszokottól eltérően nem a színházteremben, hanem az iskolában tartják a ballagási ünnepséget (Lakatos János felvétele)

A megszokottól eltérően nem a színházteremben, hanem az iskolában tartják a ballagási ünnepséget (Lakatos János felvétele)

– A próbaérettségik június elsején és másodikán zajlottak. Elsején a diákok elkapták az anyanyelvi és kombinált tesztet, és otthon töltötték ki. Ezt másodikán visszahozták, és akkor írták meg a matematika teszteket. Ennek során minden előírást betartottunk, egy teremben mindössze hat diák volt, és egy felügyelő tanár. A próbatesztek javítása most zajlik, az eredmények a hétvégén várhatók, amit a diákok majd az interneten keresztül tudnak megtekinteni, az előre megkapott felhasználónév és jelszó segítségével. Az érettségik június 17-én, 18-án és 19-én lesznek. A diákok az anyanyelvi tesztekkel fognak kezdeni, azt követi a matematika, majd a kombinált. A rendes érettségi teljes mértében az iskolában fog zajlani, természetesen az előírások betartása mellett. Egy teremben hat diák lesz és egy felügyelő tanár – mondta el az igazgató, majd hozzáfűzte, hogy az idei tanévben összesen 53 diák fog érettségizni a kishegyesi iskolában. Ebből 46 magyar nyelven, 7 pedig szerbül.

A ballagás kapcsán megtudtuk Fülöp Valentintól, hogy korábban még kétséges volt, hogy lehet-e ballagást tartani, de a minisztérium engedélyezte. Így lesz ballagás, de a megszokottól eltérően nem a színházteremben kerül sor a műsorra, hanem az iskolában. A ballagás körülményei is szerényebbek lesznek, és előreláthatólag június 26-án kerül rá sor.

Ami az újonnan érkezőket illeti, az 53 ballagó diákkal szemben még harminc első osztályba induló kisdiák sem várható a következő iskolaévben, számolt be a szomorú tényről az igazgató.

– Megkezdődött az elsősök iratkozása, a szülők interneten vagy telefonon keresztül jelezhették ebbéli szándékukat. Ezt követően egy előre egyeztetett időpontban megtörténik a diákok felmérése, s a szülők csak ez után tudják beíratni őket. Semmilyen iratot nem kell, hogy hozzanak az iratkozáshoz, az iskola fog minden dokumentumot lekérni interneten keresztül. Sajnos, idén egy nagyon szomorú számhoz értünk el, ami a kishegyesi oktatás történetét illeti: a következő iskolaév lesz az első olyan, amikor a magyar nyelven első osztályba induló diákok száma nem éri el a harmincat. Ezzel kétségesség válik, hogy tudunk-e két magyar osztályt indítani. Természetesen, kérvényezni fogjuk, hogy ezt tegyék lehetővé. Összesen mintegy 25 első osztályba induló magyar diák várható, és 3–4 szerb nyelven induló elsős – számolt be Fülöp, majd hozzáfűzte, hogy az összes elsőbe induló diák létszáma sem éri el a harmincat. Amióta adatokkal rendelkezik az iskola a kishegyesi diákok létszámának alakulásáról, azóta nem fordult elő, hogy első osztályba kevesebb, mint 30 gyerek induljon, fogalmazott az igazgató.