2024. április 16., kedd
MAGYAR LABDARÚGÁS

Szerb helyett szerb edző Újpesten

Ikszelt a Fehérvár és a Fradi is, maradt a kilencpontos különbség

Kevesen hitték volna, de mire újra beindult az OTP Bank Liga, egy kormányrendelet eltörölte a zárt kapukat, és bár feltételekkel és szigorítással, de mehettek nézők a múlt hétvégén a bajnoki mérkőzésekre. Így aztán hatszázan azt is láthatták, hogy megtartotta jó szokását, és a Ferencváros ellen sorozatban a hatodik hazai bajnokiján is veretlen maradt a Puskás Akadémia labdarúgócsapata, miután 1:1-es döntetlent játszott a címvédő listavezetővel.

Minden meccset meg akarok nyerni, de ez az egy pont is értékes. Nem az ellenfelekkel foglalkozunk, hanem magunkkal, nem szeretnénk több pontot hullajtani a hátralévő fordulókban” – nyilatkozta Szerhij Rebrov, aki már a vasárnapi, Diósgyőr elleni meccsre összpontosíthat.

A pontvesztéssel nem is történt probléma, hiszen a nagy vetélytárs Fehérvár sem tudta kihasználni ezt a botlást, a kilencpontos hátrányban lévő második helyezett Pakson játszott gól nélküli döntetlent. Javítania szombaton este lehet majd, amikor a Kisvárdát látja vendégül a MOL Aréna Sóstóban.

A kisvárdaiak hazai pályán 1:0-ra nyertek az Újpest ellen, ezzel nem csupán lélegzetvételnyi előnyhöz jutottak (most ötpontnyira vannak a kiesőhelytől), de nehéz helyzetbe sodorták a patinás fővárosi csapatot, ahol a meccset követően menesztették Nebojša Vignjevićet. A Kisvárda rövid élvonalbeli pályafutása során már negyedszer buktatott edzőt: 2018 őszen a Haladás 4:1-re kapott ki Kisvárdán, az volt Michal Hipp utolsó mérkőzése. Tavaly áprilisban a felcsúti 4:0-s sikerrel Radoki János sorsa pecsételődött meg, míg a koronavírus-járvány előtti legutóbbi fellépésen, március 14-én, a Honvéd ellen idegenben győzött 5:1-re, azt követően Giuseppe Sannino mondott le a posztjáról.

Ami az újpestieket illeti, Vignjević volt az NB I. legrégebben hivatalban lévő edzője. A szerb szakembert 2013 októberében nevezték ki, azóta 258 tétmérkőzésen ült a kispadon. „A hátralévő fordulókban ki kell harcolni, hogy a következő idényben is az élvonalban legyen az Újpest, a kiesésre nem szabad, nem is lehet gondolni. Sok jó játékos van a keretben, más kérdés, hogy nem mindenki szakad meg a sikerért. Engem viszont pokolian megviselt minden kudarc” – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak.

Utódja a honfitársa, Predrag Rogan lett, aki legutóbb (2019 júliusa és decembere között) a kruševaci Napredak edzője volt. Ugyanakkor Újpesten sem ismeretlen, hiszen a 2017/2018-as idényben Vignjević másodedzője volt – abban a kiírásban magyarkupa-győztes és bajnoki bronzérmes lett az Újpest. „A kezünkbe kell vennünk a sorsunkat, és a maximumot beleadni, akkor nem lehet gond. Boldoggá fogjuk tenni a szurkolóinkat, velük együtt legyőzhetjük a Honvédot” – nyilatkozta, utalva a következő, szombati mérkőzésre.

A kispestiek a Debrecen 3:1-es legyőzését követően szerdán sikeres magyarkupa-döntőt vívtak a Mezőkövesddel, így minden bizonnyal fáradtabbak lesznek. De a borsodi rangadón a Diósgyőrtől 1:0-s vereséget szenvedő kövesdieknek is rá kell majd gyúrniuk a szombati, Paks elleni csatára.

A Debrecennek kötelező nyernie az utolsó, szinte biztos kieső Kaposvár ellen, különben könnyen kiesőhelyen találhatja magát. Ott, ahonnan a ZTE egy kiütéses, 6:0-s kaposvári győzelemmel elmenekült, de a siker csak akkor lehet tartós, ha a Puskás Akadémia ellen otthon sikerül tartani a három pontot.

A 27. forduló programja

Június 5., péntek: Debrecen–Kaposvár (20 óra).

Június 6., szombat: Mezőkövesd–Paks (16.55), Fehérvár–Kisvárda (19), Újpest–Honvéd (21.05).

Június 7., vasárnap: Zalaegerszeg–Puskás Akadémia (18.55), Ferencváros–Diósgyőr (21.05).