2024. március 19., kedd

Novemberben indul az Eb-selejtező

A szerb férfiválogatott a második kalapból várja a 2022-es Európa-bajnokság selejtezőjének június 16-án esedékes sorsolását. Az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) tájékoztatójából kiderül, hogy a szerbek Ausztriával, Fehéroroszországgal, Portugáliával, Észak-Macedóniával, Oroszországgal, Montenegróval és Hollandiával sem kerülhetnek majd egy csoportba, ráadásul az EHF azt is kijelentette, annak ellenére, hogy Szerbia és Koszovó nem ugyanabba a kalapba kerültek, a selejtezőn nem játszhatnak majd egyazon kvartettben.

A sorsolás során a 32 válogatottat nyolc négyes csoportba osztják majd, közülük 20 kvalifikálja magát az Eb-re: a csoportok elő két helyezettje, illetve a négy legjobb harmadik lehet ott a viadalon. A magyar–szlovák közös rendezésű kontinenstornán a két házigazda alanyi jogon lehet ott, míg Spanyolország és Horvátország az idei Eb-n biztosította helyét a következő eseményen, így áll majd össze a 24 csapatos mezőny.

A selejtező idén novemberben kezdődik, és 2021 májusában zárul.

A kalapok beosztásai, 1. kalap: Norvégia, Svédország, Dánia, Németország, Franciaország, Szlovénia, Csehország, Izland. 2. kalap: Ausztria, Fehéroroszország, Portugália, Észak-Macedónia, Szerbia, Oroszország, Montenegró, Hollandia. 3. kalap: Svájc, Litvánia, Románia, Bosznia-Hercegovina, Ukrajna, Lettország, Lengyelország, Belgium. 4. kalap: Finnország, Olaszország, Törökország, Izrael, Észtország, Görögország, Koszovó, Feröer.