2024. április 23., kedd
SPORTHÍREK

Körvonalazódik a folytatás

JÉGKORONG

Az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) vezetői és játékosai is elfogadták a 24 csapatos rájátszásról szóló tervezetet. Ennek értelmében a hagyományos, 16 klubot érintő playoff előtt egy selejtezőkört rendeznek, itt a két konferencia négy-négy legjobb csapata még nem lesz érdekelt. Ennek a fordulónak a párharcai még csak az egyik fél harmadik sikeréig tartanak majd, utána viszont visszatérnek a szokásos négy győzelemig tartó csatákra. A liga a tervek szerint július végén vagy augusztus elején folytatódna a rájátszással, a mérkőzéseket két nagyvárosban rendeznék meg, zárt kapuk mögött, folyamatos egészségügyi vizsgálatok mellett. A keleti főcsoportban a Boston Bruins, Tampa Bay Lightning, Washington Capitals és a Philadelphia Flyers lesz kiemelt, míg a nyugati főcsoportból a címvédő St. Louis Blues mellett a Colorado Avalanche-nek, a Vegas Golden Knightsnak és a Dallas Starsnak nem kell jégre lépnie az 1. fordulóban.

A rájátszás első körének párosítása, keleti főcsoport: Pittsburgh Penguins–Montreal Canadiens, Carolina Hurricanes–New York Rangers, New York Islanders–Florida Panthers, Toronto Maple Leafs–Columbus Blue Jackets. Nyugati főcsoport: Edmonton Oilers–Chicago Blackhawks, Nashville Predators–Arizona Coyotes, Vancouver Canucks–Minnesota Wild, Calgary Flames–Winnipeg Jets.

ASZTALITENISZ

Harmadik halasztás

Harmadszorra is elhalasztják az asztalitenisz-csapatvilágbajnokságot, amelynek Puszan a házigazdája. A sportági nemzetközi szövetség (ITTF) kérte a dél-koreai szervezőket, hogy 2021 első hónapjaiban találjanak új időpontot a lebonyolításra. A vb-re eredetileg március 22–29-én került volna sor. A járvány miatt februárban az ITTF a halasztás mellett döntött, előbb júniusi rendezést tűzött ki célul, aztán a szeptember 27. és október 4. közötti dátumot jelölte ki. „Valószínűtlennek tűnik, hogy a válogatottak többsége szeptemberben el tudjon utazni Dél-Koreába” – áll az ITTF mostani közleményében. A szövetség ugyanakkor jelzi, azt reméli, hogy az év utolsó három hónapjában már sor kerülhet nemzetközi versenyekre.

RALI

Törlések

A járvány miatt törölték az augusztusra tervezett finnországi és a szeptemberre újra beiktatott új-zélandi futamot a rali-világbajnokság programjából. A finn vb-viadal – a sorozat legtempósabb futama – az északi ország legnagyobb évente sorra kerülő sporteseménye, amelynek Jyväskylä városa és annak környéke ad otthont. Az idei murvás raliverseny lett volna a hetvenedik az északi országban. Az új-zélandi verseny Auckland környékén zajlott volna, s 2012 után tért volna vissza a vb-programba.

SAKK

Dubov diadala

Az orosz Danyiil Dubov végső sikerét hozta az online gyorssakk-torna, amelyet a világbajnoki címvédő norvég Magnus Carlsen hívott életre. A 24 éves orosz nagymester a chess24 beszámolója szerint a fináléban – az elődöntőben éppen Carlsent búcsúztató – amerikai Hikaru Nakamura felett diadalmaskodott, háromnapos csatában. A 15 perces alapjáték-idejű partikkal vívott párharc hétfői felvonását Nakamura nyerte 2,5:1,5-re, kedden ugyanilyen arányban Dubov volt jobb, így a döntés szerdára maradt. A négy partiból az első és az utolsó döntetlennel zárult, a másik kettőből egyet-egyet nyertek a felek, egyformán a sötét bábukat vezetve. A szabályok értelmében a 2:2-es állás miatt úgynevezett „armageddon” játszma következett, amelyben a világosnak öt, míg a sötétnek négy perc gondolkodási ideje van, de remi esetén utóbbi a győztes. Viszont Dubov nyert világossal, így 3:2-vel övé lett az elsőség a 150 ezer dollár nyereményalapú tornán.

A viadal a második állomása volt a Carlsen által kitalált és útnak indított, egymillió dollár összdíjazású online sorozatnak. A széria négy versenyből és az úgynevezett nagydöntőből áll. Az első ilyen tornát áprilisban Carlsen nyerte, most Dubov is biztosította helyét a fináléban.