2024. március 29., péntek
OLIMPIA

Tavasszal születhet végleges döntés

A tokiói olimpia szervezőbizottságának egyik alelnöke, Endo Tosiaki szerint jövő tavasszal születhet végső döntés arról, hogy nyáron megrendezhető-e a tokiói olimpia. Úgy véli, tavasszal kell megvizsgálni, hogy a járvány problémát jelent-e még a világban, és annak fényében lehet dönteni a játékok sorsáról. Azt a szervezők és a NOB is már korábban jelezte, hogy további halasztásra nincs mód, azaz ha 2021 nyarán nem rendezhető meg az olimpia, akkor törölni fogják.

A héten Koike Juriko, Tokió kormányzója is megszólalt a játékok kapcsán, szerinte szükségessé válhat egy „egyszerűsített” olimpia megrendezése, a szervezők a járvány hatásait elemezve különböző változtatásokon gondolkodnak. A Jomiuri című lap azt közölte, hogy már fontolóra vették a fertőzötteket kiszűrő teszt kötelezővé tételét, illetve azt, hogy a tervezettnél kevesebb néző előtt rendezzék meg a versenyeket.

John Coates, aki NOB részéről felügyeli az előkészületeket, úgy fogalmazott: mivel egyelőre nincs hatékony védekezés a vírus ellen, a szervezőknek olyan terveken is el kell gondolkodniuk, amelyek megvalósulása esetén a korábbiaktól nagyon eltérő olimpiára kerülhet sor.

A kormányzati és szervezőbizottsági forrásokra hivatkozó Jomiuri értesülése szerint a házigazdák többek között arról egyeztetnének a NOB-bal, hogy a versenyzők és kíséretük mellett szükség esetén a nézőket is PCR-teszteknek vetnék alá, továbbá korlátoznák a ki- és bejárást az olimpiai faluban.