2024. március 29., péntek
ASZTÚRIA HERCEGNŐJE-DÍJ

Ennio Morricone és John Williams a nyertes

A két világhírű zeneszerző, Ennio Morricone és John Williams nyerte el ebben az évben a spanyol Nobel-díjként emlegetett Asztúria hercegnője-díjat művészet kategóriában – hirdette ki döntését a zsűri pénteken Oviedóban.

A 91 éves olasz Ennio Morricone zeneszerző nevéhez olyan legendás alkotások fűződnek egyebek mellett, mint a Volt egyszer egy Vadnyugat, A profi, A Jó, a Rossz és a Csúf, A misszió és Az óceánjáró zongorista legendája. Több mint négyszáz mozi- és tévéfilmnek írt zenét, de emellett kamaradarabok, szimfonikus művek, operák és könnyűzenei dalok szerzője. Huszonhét arany- és hét platinalemezzel büszkélkedhet, valamint Grammy-, Golden Globe-, BAFTA-, Arany Oroszlán- és Oscar-díjjal is jutalmazták hatvan éve tartó pályafutása során.

A 88 esztendős amerikai John Williams a bécsi szimfonikus hagyományok szellemiségét adta át nagy hollywoodi sikerfilmeknek, több száz műve között olyan alkotások szerepelnek, mint a Csillagok háborúja- és az Indiana Jones-filmek, az E.T. vagy A cápa. Neve összeforrt olyan sztárrendezőkével, mint például Steven Spielberg vagy George Lucas. Williams kapta a ma is élő művészek közül a legtöbb, összesen 52 Oscar-díj-jelölést, eddig öt alkalommal vehette át az aranyozott szobrot. Huszonötszörös Grammy-díjas, négy Golden Globe- és hét BAFTA-díj tulajdonosa, több egyetem díszdoktora.