2024. április 25., csütörtök

Alázattal, hittel, meggyőződéssel

Idén a nemzeti összetartozás éve jegyében zajlik majd a Kanizsa Feszt is

A Vajdasági Kulturális Központ Egyesület ebben az évben is megszervezi a nagy sikerű Kanizsa Feszt rendezvénysorozatot, amelyre idén a nemzeti összetartozás éve alkalmából kerül sor. Ahogyan azt dr. Forró Lajosról, a Vajdasági Kulturális Központ Egyesület elnökétől megtudhattuk, a 8. Kanizsa Feszt július 9. és 11. között zajlik majd, az egyre jobban növekvő érdeklődés miatt nagyobb területen, szélesebb, az eddigieknél is változatosabb programkínálattal.

– Napközben családi nap várja a látogatókat számos ingyenes programmal, melyben a helyi általános iskola és óvoda, és a helyi civil szervezetek is tevékenyen részt vesznek. A gyermekek számára szervezett programok, játékok kitöltik a pénteki és szombati napot, számos kikapcsolódási és szórakozási lehetőséget kínálva a családoknak. A műsorokat egy gyermekkoncert – a Kicsi Gesztenye fellépése – koronázza meg.

A tervezett tematikus kerekasztal-beszélgetések is érdekes és aktuális témákat feszegetnek majd. Szó lesz a magyar kulturális örökségekről a Kárpát-medencében, sajtóklubbot tartunk, beszélgetünk a nemzeti összetartozás évéről, a Kárpát-medencei magyar oktatás jövőjéről is, de elemezzük a határon túli magyarság helyzetét a XXI. században. Beszélgetéseinkhez érkeznek vendégek az anyaországból és a Délvidékről is. Reményeink szerint elfogadja a meghívásunkat az Emberi Erőforrások Minisztériumából dr. Lőrinczi Zoltán, nemzetközi ügyekért felelős államtitkár, Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár, Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár úr, és reméljük, hogy itt lesz Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke az anyaországból, valamint Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Nyilas Mihály, a tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár, Vicsek Annamária oktatási államtitkár, Kern Imre, az építési, közlekedési és infrastrukturális minisztérium államtitkára, Sóti Attila a VaMaDiSz elnöke és természetesen Fejsztámer Róbert polgármester úr is. Szeretnénk vendégül látni és egy előadás megtartására is felkértük Böjte Csaba ferences rendi szerzetest.

Az immár hagyományos és a magyarkanizsai Tisacoop vállalat támogatását élvező igen népszerű Hungarikum utca is megszervezésre kerül, ennek keretében lesz kiállítás a helyi értékeinkből, tradicionális magyar és szerb ételkóstoló, hagyományőrző csoportok bemutatkozása, íjászat, lovaglás, kirakodóvásár, gyerekprogramok, kisállat-simogató, kézműves foglalkozások, vetélkedők, népzene, néptánc és egyéb programok várják majd a látogatókat.

Szeretnénk meghívni a térségre jellemző kézműves mesterségek egy-egy képviselőjét is, akik ott, helyben bemutatnák, hogyan készülnek a termékeik, mesterműveik. Egy időszaki fotókiállítás révén szeretnénk megmutatni Magyarkanizsa község természeti és épített értékeit is. Mindemellett bor- és pálinkakóstolásra is lesz lehetőség, hiszen bemutatkoznak a környék borászai és pálinkafőzői.

Mindhárom nap esti koncertekkel zárul, magyarországi és szerbiai előadók közreműködésével. Az idei év kiemelt vendégei – Road, Depresszió, Rudán Joe, Kalapács József, Ex Yu Band – mellett számos anyaországi és vajdasági előadó lép fel a fesztiválon – fejtette ki dr. Forró Lajos, aki szólt a látogatókról is.

– Az egyesület a kezdetektől vallja, hogy a magyarok közt nincs különbség, és csak egy egységes nemzetben gondolkodás adhat nekünk erőt a történelem viharaiban. Ennek szellemében szervezetünknek van egy magyarországi testvéralapítványa, a Dr. Fejős Sándor által vezetett Fiatalok a Magyar Kultúráért Alapítvány, amellyel számos határon átívelő programot valósítottunk meg közösen. Tulajdonképpen a Kanizsa Feszt is egy határokon átívelő rendezvény. Egyrészről sokan érkeznek az anyaországból, ami lehetőséget teremt a magyarok találkozására, és reményeink szerint elhomályosítja az anyaország és a Vajdaság között húzódó határvonalat. Sokan jönnek minden évben a szórványból is, és ennek is nagyon örülünk, hiszen a szerb többségű falvakból érkező magyar fiatalok itt megérezhetik azt, hogy milyen érzés kisebbségként többség lenni. A fesztiválra természetesen nem csak magyarok látogatnak el. Érkeznek szerb fiatalok is, s ez véleményem szerint szintén pozitív jelenség, hiszen erősítheti két nép barátságát.

Magyarkanizsa vezetése kiemelten fontosnak tartja a kultúra és a hagyományok ápolását. Az évek során a Kanizsa Feszt a város egyik kiemelt rendezvénye lett, Fejsztámer Róbert polgármester úrnak és a város vezetésének köszönhetően. El kell mondanom, hogy minden segítséget megkapunk a fesztivál szervezéséhez, mind az önkormányzattól, mind pedig a hozzá tartozó vállalatoktól. A fesztivál mindig egy nemzeti összefogás eredménye itt Kanizsán, hiszen mindenki próbál valamilyen formában segíteni. Támogatás érkezik az anyaországtól is. A Kanizsa Feszt a tavalyi évben elnyerte az Emberi Erőforrások Minisztériuma által a Kiemelt közösségi nemzetközi és kulturális fesztivál címet, és ennek megfelelően sikerült számos ponton kiegészíteni, továbbfejleszteni, színesíteni a programjainkat, illetve új elemekkel is gazdagítani a fesztivált. A támogatásnak köszönhetően továbbá olyan együtteseket is sikerült meghívni, akiknek köszönhetően a legutóbbi fesztivált nézőszámcsúccsal zártuk. Ezt a tendenciát szeretnék folytatni a jövőben is – mondta dr. Forró Lajos, akitől azt is megtudhattuk, hogy az egyesület más újdonsággal is készül az idei évben.

– A tervek szerint egy tudományos jellegű könyvet is kiadnánk a Szekeres László Alapítvány támogatásával, Délvidéki Képeslapok címmel, amelyben múlt évezredi képeslapokon és szakcikkeken keresztül szeretnénk egy kis időutazásra invitálni majd az olvasókat – hallottuk dr. Forró Lajostól, aki a nemzeti összetartozás éve programsorozaton való részvétel jelentőségét is hangsúlyozta.

– Pontosan száz évvel a nemzeti tragédiánk után nagyon is lényeges, hogy erről programsorozatokkal emlékezzünk meg. A jelenlegi magyar kormány határon túli politikája, az egységes magyar nemzetben gondolkodás példaértékű. A Kádár-rendszert és a Gyurcsány-érát követően a határon túli magyarság végre megérezhette, milyen az, amikor az anyaország sok-sok év után a keblére öleli. Azt gondolom, hogy a múltunkra való emlékezés elengedhetetlen, éppen ezért is megtiszteltetés volt számunkra a felkérés, hogy részt vegyünk a Nemzeti Összetartozás Éve programsorozatban. Az ilyen jellegű visszacsatolás nagyon fontos, ahhoz, hogy az ember tudja, jó úton jár és hűen szolgálja a nemzetét. Továbbra is ezt próbáljuk tenni, alázattal, hittel, meggyőződéssel – mondta dr. Forró Lajos.