2024. március 28., csütörtök

Ausztria megszüntette a határellenőrzést

Nagyszabású olasz reformprogram készül – Nagy-Britanniában kéthetes karantén jön

Olaszország kivételével tegnap megszüntette az ellenőrzést a határain Ausztria. Ez azt jelenti, hogy a Németországgal, Liechtensteinnel, Svájccal, Szlovákiával, Szlovéniával, Csehországgal és Magyarországgal közös határszakaszokon megszűnik a karanténkötelezettség, s nem végeznek koronavírustesztet.

Az osztrák külügyminiszter közölte: Olaszország esetében a járványhelyzet még nem teszi lehetővé ezeket a lépéseket, annak ellenére sem, hogy néhány ottani régióban jelentősen javult a helyzet. Alexander Schallenberg szerint az a cél, hogy amint lehetséges, az osztrák–olasz határon is bevezessék az enyhítéseket, de jelenleg nem szeretnék kockára tenni az elért eredményeket.

Olaszországban közben nagyszabású reformprogramot jelentett be a miniszterelnök abból az alkalomból, hogy szerdán megnyitották a külső határokat. Giuseppe Conte kifejtette: a koronavírus-járvány utáni időszak történelmi lehetőséget kínál hazájában az évtizedek óta tervezett reformok végrehajtásához. Ehhez Róma az uniós helyreállítási alapot kívánja felhasználni.

Conte azt ígérte, hogy az országot megújító intézkedések kidolgozásához szakértői bizottságot hoznak létre. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Olaszország immár biztonságos célállomásnak számít a turisták számára.

Belgiumban is enyhítenek a járvány miatt bevezetett korlátozásokon: június 8-ától újra kinyitnak a vendéglátóhelyek, a határzárat pedig június 15-étől oldják föl. A döntés értelmében hétfőtől a kávézók, bárok, éttermek – az érvényben lévő távolsági szabályok betartásával – éjjeli egy óráig fogadhatnak vendégeket, ám az éjszakai szórakozóhelyek csak augusztus végétől nyithatnak ki, s a nyár végén kerülhet sor nagyobb létszámú rendezvények megtartására is.

Jövő hétfőtől Nagy-Britanniában is új előírások lépnek érvénybe. Ezek egyike szerint kéthetes karanténba kell vonulniuk a szigetországba külföldről érkezőknek. Az intézkedés célja az új típusú koronavírus által külföldön okozott fertőzések behurcolásának megakadályozása.

Priti Patel belügyminiszter közölte: június 8-ától a külföldről érkezőknek, köztük a brit állampolgároknak is elérhetőségi helyszínazonosító (contact locator) kérdőívet kell kitölteniük, amelyben bejelentik, hogy hol töltik az elkülönítés 14 napját, s milyen módon lehet felvenni velük a kapcsolatot. Aki nem tölti ki a kérdőívet, száz font (112 euró) helyszíni bírsággal sújtható. A karanténelőírás megsértőit ezer fonttal (1120 euróra) büntethetik. Minősített esetben büntetőeljárás is indítható, és a szabálysértő külföldi állampolgárokat ki lehet toloncolni Nagy-Britanniából.
Patel elmondta: a karanténelőírást először a június 28-a utáni héten, utána folyamatosan vizsgálja majd a kormány.
Az intézkedést élesen bírálják a brit a légitársaságok és az utazási irodák. A szektor legnagyobb utazásszervező és szállodaipari cégei közül a héten több mint kétszáz nyílt levélben szólította föl a kormányt a karanténterv elvetésére. Az aláírók szerint az intézkedés a határok lezárásával ér föl, ami miatt az ágazat alkalmazottainak akár a 60 százaléka is elveszítheti állását.