2024. április 16., kedd
VÁLASZTÁSOK 2020

Összefogással megvalósíthatjuk!

A VMSZ tervei között szerepel a Szent Erzsébet- templom tatarozása, és a pirosi piactér felújítása is

A Vajdasági Magyar Szövetség Újvidéken még a válsághelyzet beállta előtt átadta jelöltlistáját a képviselő-testület tagjainak megválasztására. A párt székvárosi listáját a szükséges 780 helyett jóval többen, 836-an támogattak aláírásukkal. Vicsek Annamária, a párt Városi Szervezetének elnöke a dokumentumcsomag átadása után megállapította, hogy az azt megelőző napokban Újvidék magyarsága megmutatta, hogy képesek vagyunk erős összefogásra, és hogy rövid idő alatt összegyűjthettük mindazokat az aláírásokat, amelyek a VMSZ önálló, újvidéki listájának az állításához szükségesek voltak. Újvidéken egyharmados listáról van szó, 27 jelölt nevével, ők mindannyian olyan emberek, akiket az újvidéki magyarság ismer, akik már évek óta tevékenykednek városunkban közösségünkért, magyarságunkért. Kiss Gyula listavezetőt, a Vajdasági Magyar Szövetség városi képviselő-testületi képviselőjét arról kérdeztük, hogy milyen programmal indult a VMSZ az önkormányzati választásokon, és hogy melyek a párt alapvető célkitűzései?

Újvidéken a városi listán a 6-os számmal indulunk. Szeretnénk és hiszünk abban, hogy az önkormányzatban két képviselőnkkel erősödhetünk, és ezzel együtt abban is, hogy így erőteljesebben képviselhetjük a magyar közösségünk érdekeit. Összefogással ezt megvalósíthatjuk! Újvidéken az elmúlt négy évben a fejlesztésekre a Vajdasági Magyar Szövetség több mint 6,2 milliárd dinárt biztosított. Számszerűleg a gazdaságban 698,66 millió, a mezőgazdaságban 522 millió, az egészségügyben 2,3 milliárd, az oktatásban 433,5 millió, a művelődésben 2 milliárd, az egyházaknak 7,1 millió dinár, civil szervezeteinknek 107,6 millió dinár került szétosztásra. Méltán kiemelkedő eredménynek tartjuk és büszkék vagyunk rá, hogy megőriztük és fejlesztettük a magyar bölcsődei és óvodai csoportokat, megvigyáztuk az általános és középiskolai osztályainkat, fejlesztettük a vajdasági magyar egyetemisták kollégiumi ellátását. Nagy odafigyeléssel javaslatokat fogalmaztunk meg és biztosítani tudtuk az Újvidéki Színház és templomaink felújítását, valamint a Petőfi Sándor MMK rekonstrukciójának beindítását. Elértük, hogy Újvidék város magyar jellegű utcanevei anyanyelvünkön is kiírásra kerüljenek. Még ebben a mandátumban elfogadjuk a Telepen lévő új utcanevet, amelyet Bori Imre akadémikusról neveztek el. Biztosítottuk az 1944/45-ös ártatlan áldozatok emlékművének engedélyeztetését és kiépítését. A Prosperitati Alapítványon keresztül városunkban csaknem 200 kis- és közepes magyar vállalkozásnak esélyt adtunk a fejlődésre. Tiszakálmánfalván sikeresen befejeződött a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése és a központ felújítása. Újraindult a Magyarok Nagyasszonya templomóra és megszerveztük a Falugazdász irodát is. Piroson új játszótérrel bővült az óvoda, az utcák új aszfaltréteget kaptak. Mindezen eredmények nem valósulhattak volna meg, ha nem veszünk részt aktívan a város politikai életében. Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy sikeresen szerepeljünk a választásokon, hisz ezzel biztosíthatók a közösségünk életét érintő további fejlesztések. A 2020–2024-ig terjedő időszakban a VMSZ Újvidéki Városi Szervezete az 1944/45-ös emlékmű felavatását, a telepi Petőfi Sándor MMK teljes körű felújítását tervezi. Céljaink között szerepel az újvidéki magyarság számára fontos civil szervezetek támogatása, magyar nyelven oktató iskoláink megtartása, a magyar óvodai és bölcsődei csoportok megerősítése, a város területén működő oktatási és nevelési intézmények tábláinak és feliratainak kétnyelvű kiírása. A továbbiakban is folytatni kívánjuk a vállalkozók és a mezőgazdasági termelők támogatását, tervbe vettük a Szent Erzsébet-templom belső felújítását, a toronyóra felszerelését, valamint szeretnénk megoldást találni a templom körüli világítás problémájának megoldására is. Tiszakálmánfalván tervezzük a Magyarok Nagyasszonya templom és a Kör épületének rekonstrukcióját, továbbá a kerékpárút kiépítését Tiszakálmánfalva és Káty között. Piroson a piac felújítása is a terveink között szerepel.

Hogyan bonyolódik le a választási kampány? Hol és milyen rendezvényekre várják a polgárokat?

A kampány folyamatában aktivistáink június 6-a és 14-e között látogatják meg a polgárokat, és közvetlen módon ismertetik a pártunk célkitűzéseit, a listánkon szereplő embereket. Ezen személyek ismertek az újvidékiek számára, hiszen az elmúlt időszakban aktívan és elkötelezetten tevékenykedtek közösségünk érdekében. Csapatunkban jelen vannak az újvidéki, pirosi, tiszakálmánfalvi és kátyi jelöltjeink. Több rendezvényt is terveztünk: Június 6-án a tiszakálmánfalvi turulmadár-szobornál megemlékezést szervezünk a trianoni diktátum 100 éves évfordulójáról, ezt követően pedig szentmise lesz a Magyarok Nagyasszonya templomban. Június 11-én 18 órakor a VMSZ városi szervezetének Női Fóruma beszélgetést szervez dr. Német Gyöngyi újvidéki orvossal a COVID-19 vírusról a Duna utca 3. alatt, a VMSZ-irodában. Június 13-án 18 órai kezdettel, a telepi Petőfi Sándor MMK-ban tartjuk meg a VMSZ Városi Szervezetének születésnapját. Június 16-án szintén 18 órai kezdettel veszi kezdetét a VMSZ Városi Szervezete Nyugdíjas Fórumának szervezésében, Bálint Sándor Gyerek híján nincs iskola című könybemutatója a Duna utca 3. alatt.

A választások után milyen intenzitással, milyen formában folyik majd az együttműködés a Szerb Haladó Párttal városi szinten?

Az előző mandátumban a Szerb Haladó Párttal voltunk koalícióban, mert a szerb választópolgárok mellettük döntöttek, míg a magyar polgárok a Vajdasági Magyar Szövetségre szavaztak. Koalíciós szerződéses formában városi szinten együttműködtünk, hogy el tudjuk érni és meg is tudjuk valósítani azon törekvéseinket, amelyeket választópolgáraink javasoltak. A mostani választások tétje, hogy a magyar érdekképviselet Újvidéken minél erősebb legyen és ezzel előremozdíthatóak legyenek azon törekvéseink, amelyek a közösségünk érdekeit szolgálják. Bízunk benne, hogy szavazáskor sok újvidéki, pirosi, kátyi, tiszakálmánfalvi, veterniki, péterváradi, kamanci polgár a 6-os számot karikázza be az önkormányzati szavazólapon, hogy folytathassuk azt a munkát, amit közösségünk építése és erősítése érdekében megkezdtünk.