2024. március 28., csütörtök
VÁLASZTÁSOK 2020

Megtartani a kis létszámú tagozatokat

Pintér Anna-Mária szerint a civil szervezetek támogatásával megmaradásunkat is biztosítjuk

Pintér Anna-Mária, a Vajdasági Magyar Szövetség tartományi képviselőjelöltje 1982-ben született Ürményházán, házas, kétgyermekes édesanya. Okleveles közgazdászként a zichyfalvi Szociális Központban főkönyvelőként dolgozik, amellyel párhuzamosan családi vállalkozást is vezet. A VMSZ elnökségi tagja, ezen belül az Intéző Bizottság Dél-Bánáttal és Belgrád városával megbízott tagja.

– Hatalmas megtiszteltetés, hogy a legnagyobb vajdasági magyar párt és az egyetlen magyar tartományi listán képviseltethetem magamat. A Vajdasági Magyar Szövetség – Pásztor István tartományi listán az első tíz jelölt között ketten vagyunk dél-bánátiak. Annak ellenére, hogy itt, Dél-Bánátban számbeli hátrányban vagyunk mi, magyar ajkúak, számunkra rendkívül fontos, hogy megőrizzük közösségünket és megtartó erőként kovácsoljuk össze az itt élő magyarokat. Zichyfalva községben önkormányzati szinten hat éve koalícióban vagyunk a Szerb Haladó Párttal. Erre azért volt szükség, mert számbelileg kisebbségben vagyunk a községben, és nem tudtunk önállóan indulni a választásokon, közben a VMSZ álláspontja az, hogy ettől függetlenül fontos, hogy mindenhol, ahol magyarok élnek, legyen képviseletünk. Június 21-én háromszintű választás lesz, és bízom benne, hogy a polgárok támogatásának köszönhetően a VMSZ a következő négy évben is bizonyítani tud majd önkormányzati, tartományi- és köztársasági szinten is. Folytatni szeretnénk a képviselők és a tisztségviselők összehangolt koordinációját az ügyek sikeres intézése érdekében.

Milyen célokat szeretne elérni tartományi képviselőként?
– Bármennyire is kevés a gyerek Dél-Bánát-szerte, ettől függetlenül harcolunk, hogy megmaradjon a magyar nyelvünk, az iskolánk, az óvodánk és hogy színvonalas művelődési programokat valósítsunk meg közösségünk körében. A kultúra és az oktatás fejlesztése létfontosságú szerepet tölt be a régióban. Folytatni kell a civil szervezeteink anyagi támogatását. Ezáltal nemcsak a fennmaradásukat biztosítanánk, hanem komoly infrastrukturális befektetéseket is tervezünk. Legfontosabb célunk, hogy fennmaradjon az anyanyelvű oktatás, amely lehetőséget biztosít a magyar nemzeti identitásunk megerősítésére.

Milyen problémák megoldását tartja kiemelten fontosnak Dél-Bánátban?
– Szeretnénk megtartani a kis létszámú tagozatokat, hogy anyanyelvükön tanulhassanak a gyerekek. Továbbra is anyagi támogatásban kell részesítenünk a különböző rendezvényeinket. Több közösségépítő programot tervezünk, illetve az eddigi hagyományos rendezvények színvonalának növelését. Néhány helyen nem működnek a helyi kultúregyesületek, hiszen az utóbbi években szerkezetileg tönkrementek. Ezeket a kulturális központokat szeretnénk felújítani, illetve új központokat kialakítani.

Milyen problémákat sikerült megoldani és milyen fejlesztésekre lenne szükség?
– Sokat köszönhetünk Magyarország Kormányának, hiszen hatalmas segítséget nyújtott abban, hogy az eddigi fejlesztések létrejöhessenek. A pancsovai székhelyű Petőfi Sándor ME jövőre 75 éves, jelentősen megújult, a hertelendyfalvi Tamási Áron SZME udvarában felépült a Tájház, Sándoregyháza is kapott Magyar Házat, de mindezt a továbbiakban is fent kell tartani. Versecen tovább kell folytatni a munkálatokat, Ürményházán pedig fel kell építeni a Magyar Házat. Antalfalva községben, konkrétan Torontálvásárhelyen, felújításra került az iskola, Vidrács Krisztina igazgatónő jelentős forrásokat tudott lehívni különböző szintekről. A továbbiakban is szeretnénk folytatni meglévő iskoláink és óvodáink fejlesztését. Ürményházán és Udvarszálláson a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretein belül megvalósult a helyi óvoda felújítása, új játszóteret kaptunk. Mikrobuszt is kaptunk a gyerekek szállítására távolabbi magyar lakta településekről, ahol nem adatott meg a lehetőség, hogy magyarul hallgassák végig a foglalkozásokat. Az utóbbi évben a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának köszönhetően a kilenc Petőfi ösztöndíjasból egyet mi is a magunkénak tudhattunk. Általa számos programot sikerült újjáélesztenünk gyermekeink legnagyobb örömére. A fiatalok több helyen is kiemelkedő teljesítményt mutattak a fellépéseik során. A Vajdasági Barátok Egyesülete két interaktív táblával díjazta őket. Tavaly novemberben megalapítottuk a helyi Rákóczi Szövetséget, s nekik köszönhetően már két nagyobb rendezvényt is sikerült megvalósítanunk, amelyre eddig nem volt lehetőségünk.

Milyen programmal indul a tartományi választásokon?
– A VMSZ egységes, általános programmal indul a köztársasági-, tartományi- és önkormányzati választásokon. Folytatjuk például azt a munkát, melynek eredményeképpen eddig mindig sikerült elérni, hogy a nemzeti kisebbségek nyelvén tanuló diákok esetében jóváhagyják a kis létszámú tagozatok megnyitását, a pozitív diszkriminációval összhangban. Arra törekszünk, hogy a magyar kisebbség számára kiemelt jelentőségű művelődési intézményekben is befejeződjön a már megkezdett alapítói jogok részleges átruházása a Magyar Nemzeti Tanácsra. Fokozottan odafigyelünk, hogy idejében, megfelelő mennyiségben biztosítsuk a magyar nyelvű tankönyveket, a tanterveket és programokat, amelyek kiemelt jelentőségűek a nemzeti kisebbségek számára. Ragaszkodunk a Nyelvhasználati törvény következetes alkalmazásához.