2024. április 25., csütörtök
VÁLASZTÁSOK 2020

Kiszámítható jövő kell az ittmaradásért

Báló Tibor szerint tanácsadó központtal kellene erősíteni Törökbecse magyar vállalkozóit

A törökbecsei Báló Tibor tanári hivatása mellett aktív közösségépítő munkával is foglakozik: a törökbecsei Teleházban és a Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesületben is kiveszi a részét a munkából, a Vajdasági Magyar Szövetség törökbecsei önkormányzati választási listáján pedig ő a listavezető.

A községi képviselő-testületben jelenleg egy képviselője van a VMSZ-nek a 31-ből, és 1 tanácstagja a 9-ből. Most milyen ambícióval készülnek a választásokra?
– Az ambícióknak mindig nagyobbaknak kell lenniük, mint az előző időszakban. Azt szeretnénk, hogy legalább 2 képviselőnk, 1 tanácstagunk, számunkra minden jelentős intézményben igazgatói bizottsági tagunk legyen, és ott legyünk azokban a testületekben, bizottságokban, ahol a kisebbségi érdekekre külön oda kell figyelni. Ilyen eredménnyel sikeres lehet a magyar érdekérvényesítés Törökbecsén.

Hogyan értékeli az elmúlt négy év koalíciós együttműködését?
– Nem volt köztünk tabutéma, minden, a törökbecsei magyar közösség érdekeit szolgáló kérdést meg lehetett beszélni. Vajdaságban talán Törökbecsén sikerült először elfogadtatni a kisebbségi akciótervet. Több dolog megvalósítása viszont objektív vagy szubjektív okok miatt sajnos elmaradt, és sokszor kimaradtunk a településre nézve fontos döntések megvitatásából is.

Mi az, amit a VMSZ a saját sikereként könyvelhet el?
– A VMSZ 504,82 millió dinár fejlesztési forrást hozott az elmúlt időszakban a községbe a Tartományi Fejlesztési Alap, a tartományi titkárságok, az MNT vagy a határon átnyúló IPA-programok által. Több mint 15 millió dinárt fektettünk az oktatásba (diákutaztatásra, egyetemi hallgatók ösztöndíjára, óvoda- és iskolafejlesztésre, beiskoláztatási tanszercsomagokra, alsósok kirándulásaira). Lett egy újabb magyarországi testvértelepülésünk, Sándorfalva, amellyel már egy IPA-programot is megvalósítottunk. A Prosperitati Alapítványon keresztül összesen 74 millió dinár támogatás érkezett községünkbe. A Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület is sikeres időszakot zárt, a ruhatárbővítés mellett egy kombit is kapott az MNT-től a gyerekek szállítására.

Most 11-es listával indulnak. Milyen szempontok szerint állt össze a névsor?
– A fő elvünk az volt, hogy minden törökbecsei magyar párt, szervezet, egyesület képviselve legyen, és igazi, helyi magyar összefogást tükrözzön. A VMSZ-en kívül itt vannak a Magyar Egység Párt és a helyi magyar civil szerveztek képviselői és persze a Beodra képviselői is. Összefogással sikerült kialakítanunk egy olyan listát, amelyen helyet kaphatott mindenki, aki tenni szeretne ezért a közösségért.

Milyen részvételre és milyen eredményre számítanak a községben?
– Bízunk abban, hogy a részvételi arány jóval 50% felett lesz, de abban is, hogy a magyar közösségnek legalább a 75%-a elmegy szavazni.

Milyen konkrét terveik vannak?
– A terveinket két csoportba osztanám, az egyikbe azok a teendők tartoznak, melyek a település érdekeit szolgálják – ez elsősorban a szennyvíz- és ivóvíztisztító-rendszer megépítése, a szeméttelep felszámolása, a temető rendezése, valamint az utak felújítása. A másik csoportba tenném azokat a teendőket, amelyek elsősorban a törökbecsei és a beodrai magyar közösségnek fontosak, mint a magyar oktatás megóvása, a magyar nyelvű bölcsőde létrehozása Törökbecsén és Beodrán, a beodrai gyerekek kényelmesebb utaztatása, valamint a templom és a kápolna felújítása mindkét településen. A Susányi Otthon épületét is fel kell újítani úgy, hogy abban minden helyi civil szerveztünk gondtalanul tevékenykedhessen. Épületet kell vásárolni a beodrai magyar civil szervezeteknek, hogy ott is beindulhasson a hagyományápolás. A terveink között szerepel még az aracsi Pusztatemplom és a Hungária-szobor megóvása és restaurálása is. De nekünk nemcsak a közösségünk múltja, hanem a jövője is fontos, amit csak egy fejlődő gazdaság biztosíthat, ezért szakmai és jogi tanácsadói központot hoznánk létre leendő magyar vállalkozóknak. A Prosperitati Alapítvány támogatásával, valamint tartományi és EU-s támogatásokkal szeretnénk elérni azt, hogy minél több törökbecsei és beodrai magyar fiatal kezdjen vállalkozásba, a már meglévő vállalkozásoknak pedig szeretnénk lehetőséget biztosítani a fejlődésre. A jövőnket, a megmaradásunkat a kis családi vállalkozások fejlesztésében látjuk, mert csak a stabil, gazdasági szempontból kiszámítható jövő biztosítja a családok ittmaradását Törökbecsén.