2024. április 18., csütörtök

Tanulj tovább a szülőföldön!

Az Újvidéki Egyetem tizennégy karán több mint 5000, államilag támogatott férőhelyet hirdettek meg

A tartományi kormány döntése szerint az Újvidéki Egyetem 14 karán összesen 5584, államilag támogatott férőhely várja a jövendőbeli gólyákat a 2020/2021-es tanévben. Az alábbiakban ismertetjük az egyetemi karok alapképzéseit, valamint az első évfolyamra való jelentkezés, a felvételi vizsga és az iratkozás időpontját.

TANULJ TOVÁBB ÚJVIDÉKEN!

A Bölcsészettudományi Karon 544 elsős tanulhat majd az állami költségvetés terhén. Az intézményben az angol nyelv és irodalom, a német nyelv és irodalom, a magyar nyelv és irodalom, a román nyelv és irodalom, a ruszin nyelv és irodalom, a szlovák nyelv és irodalom, az orosz nyelv és irodalom, a történelem, az újságírás, a pedagógia, a pszichológia, a filozófia, a szociológia, a szociális munkás, a kulturológia, a kommunikológia és a PR-szakember alapképzésen lehet tanulni. Emellett a következő szakok is várják a jövendőbeli gólyákat: összehasonlító irodalom irodalomelmélettel, francia nyelv és irodalom egy másik újlatin nyelvvel, angol nyelv és irodalom kapcsolata más nyelvű filológiával, szerb filológia: szerb nyelv és irodalom, szerb irodalom és nyelv, valamint a szerb filológia kapcsolata a magyar/szlovák nyelvvel kontaktusban. A jövendőbeli elsősök június 24-étől 26-áig adhatják át a jelentkezéshez szükséges dokumentumokat. A karon június 30-ától és július 2-áig tartják a felvételi vizsgákat. Az előzetes rangsort július 3-án, a véglegeset pedig július 7-én teszik közzé. Az elsősök július 8-ától 15-éig iratkozhatnak be a kar alapképzéseire. Bővebb információ a www.ff.uns.ac.rs honlapon olvasható.

Az előző évekhez hasonlóan legtöbben a Műszaki Tudományok Karán tanulhatnak majd az állami költségvetés terhén, szám szerint 1483-an. A gépészet szakirányon a gépgyártás, mechanizáció és szerkezeti gépészet, energetika és folyamattechnika, valamint a műszaki mechanika és a technikai tervezés szakon lehet továbbtanulni. Az elektrotechnika és számítógép-kezelés szakirányon az energetika, elektrotechnika és távközlés, a számítás- és vezérléstechnika, az alkalmazott szoftvermérnök, a mérés és szabályozás, a szoftvermérnök és információs technológiák szakokat lehet választani. A közlekedés szakirányon a közlekedés és szállítás, valamint a postaforgalom és telekommunikáció szakok nyílnak. Az ipari mérnök és menedzsment szakirányon ipari mérnöki és mérnöki menedzsment szakon lehet továbbtanulni. A védelem szakirányon ebben az évben is a környezetvédelmi mérnök, a munkavédelmi mérnök, továbbá a tűz- és katasztrófavédelem szakokra lehet felvételizni. Emellett a kar alapképzései között az építészet, a mérnöki információs rendszer, a grafikai mérnök és tervezés, a mechatronika, a műépítészet, a földméréstan és távérzékelés, a mérnöki animáció, a bioegészségügyi mérnök, a megújuló energetikai technológiák, az információs technológiai mérnök, valamint a színpadi műépítészet, technika és tervezés szakot is választhatják az érdeklődők. A felsőfokú szakképzések közül az idén az elektroenergetika – megújuló energiaforrások, az elektronika és távközlés, továbbá a szoftver és információ technológiák szakok nyílnak. Ezek a képzések három évig tartanak. Az érdeklődők június 24-étől 26-áig adhatják át a jelentkezéshez szükséges dokumentumokat. A felvételi vizsgákat június 30-a és július 2-a között tartják. Az előzetes rangsort július 3-án, a véglegeset pedig július 6-án teszik közzé. Az iratkozás július 7-étől 15-éig tart. Bővebb információ a www.ftn.uns.ac.rs honlapon.

A bölcsészkaron a járványhelyzet előtt (Fotó: Ótos András)

A bölcsészkaron a járványhelyzet előtt (Fotó: Ótos András)

A Természettudományi-matematikai Karon 693 elsős tanulhat az állami költségvetés terhén a 2020/2021-es tanévben. A felsőfokú szakképzések közül az optometrikus alapképzésen lehet tanulni, amely három évig tart. A jövendőbeli hallgatók az okleveles biológus, az okleveles ökológus, az okleveles fizikus (ezen belül kutató, csillagászati fizika, meteorológus, egészségügyi fizika modulokon), az okleveles geográfus, az okleveles földrajztanár, az okleveles turisztikai szakember, szállodai menedzser, a gasztronómiai szakember, a turisztikai-vadászati szervező, az okleveles kémikus, az okleveles minőségellenőr, az okleveles biokémikus, az okleveles környezetvédelmi analitikus, matematikus (3 éves), informatikus (3 éves) és információs technológiák alapképzéseken tanulhatnak. Az integrált tanulmányok öt évig tartanak. Ezek között van a biológiai mestertanárképzés, a fizikatanári mesterképzés, a matematikatanári mesterképzés, a kémiatanári mesterképzés, valamint a kéttantárgyas oktatás (természettudományok, matematika és informatika). Az alapképzésekre, az integrált tanulmányokra és a felsőfokú szakképzésre június 24-e és 26-a között lehet jelentkezni. A felvételi vizsgákat június 30-a és július 2-a között tartják. Az előzetes rangsort július 3-án, a véglegeset pedig július 7-én teszik közzé. Az elsősök július 8-a és 16-a között iratkozhatnak be a Természettudományi-matematikai Karra. Bővebb információ a www.pmf.uns.ac.rs honlapon olvasható.

A Művészeti Akadémián 154 államilag támogatott helyet hirdettek ki az elsősök számára. A zeneművészeti tanszéken szólóének, etnomuzikológia, muzikológia, komponálás, zenepedagógia, valamint az előadó-művészeti szakokon lehet továbbtanulni. Az előadó-művészeti szakokra jelentkezők gitár, hárfa, zongora, orgona, vonós, fúvós és ütős hangszerek közül választhatnak. A képzőművészeti tanszéken a képzőművészeti szakok közül a festészetet, a szobrászatot, a grafikát, a fényképészetet és az új képzőművészeti média szakot lehet választani. Az alkalmazott művészet és formatervezés szakok közül lakberendezésre, grafikai tervezésre és illusztrációra lehet iratkozni. A dráma tanszéken színészet szak ebben az évben szerb nyelven nyílik. Ezenkívül multimédiás rendező, audiovizuális média (ezen belül producer, vágó, operatőr, fénytechnikus, hangtechnikus, animáció és vizuális képmegjelenítés modulokra lehet jelentkezni), valamint zenei produkció szakok indulnak az ősszel. Emellett számítógépes játékok képi tervezőjének is lehet tanulni. A zeneművészeti tanszékre június 19-én lehet jelentkezni. A felvételi vizsgákat június 22-e és 30-a között tartják. A képzőművészeti tanszéken június 18-án lesz a jelentkezés. A felvételi vizsgákra június 19-e és 30-a között kerül sor. A dráma tanszéken június 16-án és 17-én lehet jelentkezni. A felvételi vizsgákat június 18-a és 22-e között tartják. Az előzetes rangsorokat mindhárom tanszékre vonatkozóan július 4-én teszik közzé, a véglegeseket pedig július 8-án. A zeneművészeti tanszékre július 10-én, a képzőművészeti tanszékre július 8-án, a dráma tanszékre pedig július 9-én lehet beiratkozni. Bővebb információ a https://akademija.uns.ac.rs/ honlapon olvasható.

A Sport- és Testnevelési Karon 163 államilag támogatott férőhely várja a gólyákat. A felsőfokú szakképzések közül sportmenedzseri szakon lehet tanulni, amely három évig tart. Az alapképzések közül a hároméves testneveléstanár, továbbá a négyéves okleveles sport- és testneveléstanár szakokat lehet választani. Az elsősök június 24-e és 26-a között jelentkezhetnek. A felvételi vizsgát június 30-a és július 2-a között tartják. Az előzetes rangsort július 3-án, a véglegeset július 6-án teszik közzé. A felvételt nyert hallgatók július 6-a és 10-e között iratkozhatnak be a kar képzéseire. Bővebb információ a www.fsfvns.rs honlapon.

A Jogtudományi Karon 177 államilag támogatott férőhelyen tanulhatnak tovább a jövendőbeli elsős hallgatók. A korábbi évekhez hasonlóan az alapképzések közül általános jogi szakot és belügyi szakot hirdettek meg. Az idén szerb nyelv és irodalomból kell felvételizniük a jelentkezőknek. Az ehhez szükséges kézikönyvet a www.pf.uns.ac.rs honlapról lehet letölteni. A karra június 24-e és 26-a között lehet jelentkezni. A felvételi vizsgát július 1-jén tartják. Másnap, július 2-án közzéteszik az előzetes rangsort, a végleges rangsor pedig július 3-án tekinthető meg. Az első évfolyamra július 6-a és 10-e között lehet beiratkozni. Bővebb információ www.pf.uns.ac.rs honlapon olvasható.

Az Orvostudományi Kar az idén 415 államilag támogatott helyet biztosít az elsősök számára. A felsőfokú szakképzések közül egészségügyi ápolás és radiológiai technikus szakokon lehet tanulni, amelyek időtartama három év. A kar kínálatában találjuk az egészségügyi ápolás, az egészségügyi rehabilitáció, valamint a speciális rehabilitáció (ezen belül a logopédia, az inkluzív oktatás és a halmozottan hátrányos helyzetűek modulokat lehet választani) alapképzéseket, amelyek négy évig tartanak. A karon integrált képzések is vannak, ezek az orvosi, a fogorvosi és a gyógyszerészeti képzés. Az integrált tanulmányok közül az orvosi szak hat, a fogorvosi és a gyógyszerészeti pedig öt évig tart. Az érdeklődők június 24-e és 26-a között jelentkezhetnek be a karra. A felvételi vizsgákat július 1-jén és 2-án tartják. Az előzetes rangsort július 3-án, a véglegeset július 8-án hirdetik ki. A leendő elsőévesek július 9-e és 15-e között iratkozhatnak be a kar képzéseire. Bővebb információ a www.mf.uns.ac.rs honlapon.

A Közgazdasági Karon 489 államilag támogatott férőhely várja a jövendőbeli hallgatókat. A kar központi épülete Szabadkán található. Emellett Újvidéken és Buljanovacon működik kihelyezett tagozata. Az alapképzések közül az előző évekhez hasonlóan az agroökonómia és agrobiznisz, az európai és nemzetközi közgazdaság, a pénz-, bankügyvitel és biztosítás, a marketing, a menedzsment, az ügyviteli információs rendszerek, pénzügy és számvitel, valamint kereskedelem szakok indulnak. Azok, akik a kar újvidéki kihelyezett tagozatán szeretnének továbbtanulni, június 24-e és 26-a között jelentkezhetnek. A felvételi vizsgákat június 30-án tartják. Az előzetes rangsort július 1-jén, a véglegeset július 7-én teszik közzé. Az iratkozás július 8-a és 10-e között lesz. Bővebb információ www.ef.uns.ac.rs honlapon.

A Mezőgazdasági Karon 565 államilag támogatott férőhelyet irányoztak elő az első évfolyamra indulók számára. A jövendőbeli hallgatók a mezőgazdász és konyhakertész, a mezőgazdasági közgazdász, az agroökológia és környezetvédelem, a növényvédelem, a kertészet, a szerves mezőgazdaság, a tájépítészet, az agráripari mérnök, az agroturizmus és vidékfejlesztés, az állattenyésztés, a mezőgazdasági gépész, a vízszabályozás és vízvédelem, valamint a gyümölcsészet és szőlészet alapképzéseken tanulhatnak. Az integrált képzések közül az állatorvosi szakra lehet jelentkezni, amely hat évig tart. A kar képzéseire június 24-e és 26-a között lehet jelentkezni. A felvételi vizsgát július 1-jén és 2-án tartják. Az előzetes rangsort július 3-án, a véglegeset július 7-én teszik közzé. Az iratkozásra július 8-a és 15-e között kerül sor. Bővebb információ a http://polj.uns.ac.rs/ honlapon olvasható.

A Technológiai Karon 225 államilag támogatott férőhely várja az első évfolyamra iratkozókat. Az intézményben a biokémiai mérnök, az élelmiszeripari biotechnológia, a szénhidrát tartalmú élelmiszerek mérnöke, a minőségellenőr, a tartósított élelmiszerek technológiája, ökoenergetikai mérnök, vegyipari folyamatmérnök, a kőolaj- és petrokémiai mérnök, az anyag- és textilmérnök, valamint gyógyszeripari mérnök alapképzéseken lehet továbbtanulni. Az első évfolyamra június 24-e és 26-a között lehet jelentkezni. A felvételi vizsga július 1-jén lesz. Az előzetes rangsort július 2-án, a véglegeset július 3-án teszik közzé. A jövendőbeli elsősök július 7-e és 20-a között iratkozhatnak be a kar alapképzéseire. Bővebb információ a www.tf.uns.ac.rs honlapon.

TANULJ TOVÁBB SZABADKÁN!

Az Építőmérnöki Karon 110 elsős hallgató tanulhat majd az állami költségvetés terhén. Az intézményben az előző évekhez hasonlóan az építőmérnöki és a földmérés alapképzés közül lehet választani. Az építőmérnöki szakon tanulók a második évfolyamtól a szerkezet-, a vízépítő-, az építész- és az útépítő mérnöki modulokon tanulhatnak. A karra június 24-e és 26-a között lehet jelentkezni. A felvételi vizsgát július 1-jén tartják. Az előzetes rangsort július 3-án, a véglegeset július 7-én teszik közzé. A felvételt nyert hallgatók július 10-én iratkozhatnak be az intézménybe. Bővebb információ a www.gf.uns.ac.rs honlapon kapható.

A Közgazdasági Karról már fentebb írtunk. A kar szabadkai központjában ugyanazokon az alapképzéseken lehet továbbtanulni, mint Újvidéken. Szabadkán június 24-e és 26-a között lehet jelentkezni a kar alapképzéseire. A felvételi vizsgákat június 30-án tartják. Az előzetes rangsort július 1-jén, a véglegeset július 7-én teszik közzé. Az iratkozás július 8-a és 10-e között lesz. Bővebb információ www.ef.uns.ac.rs honlapon

A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon 45 férőhelyet hirdettek meg az állami költségvetés terhére. A jövendőbeli hallgatók az okleveles tanító, -óvodapedagógus, -kommunikátor és a nevelői szak közül választhatnak. Ez utóbbi három évig tart, a többi alapképzés pedig négyéves. A kar képzéseire június 24-e és 26-a között lehet jelentkezni. A képességvizsgát június 29-én, a felvételi vizsgát pedig július 2-án tartják. Az előzetes rangsort július 6-án, a véglegeset 9-én teszik közzé. Az első évfolyamra július 13-án és 14-én lehet beiratkozni. Bővebb információ a http://magister.uns.ac.rs/

TANULJ TOVÁBB ZOMBORBAN!

A Pedagógiai Karon 112 államilag támogatott férőhely várja a jövendőbeli hallgatókat. Az alapképzések közül az okleveles osztálytanító, -óvónő, -médiatervező az oktatásban, valamint okleveles könyvtáros-informatikus szakokra lehet jelentkezni. A karra június 24-e és 26-a között lehet jelentkezni. A képességvizsga június 29-én, a felvételi vizsga pedig július 1-jén lesz. Az előzetes rangsort július 3-án, a véglegeset pedig július 6-án teszik közzé. Az első évfolyamra július 7-e és 9-e között lehet beiratkozni. Bővebb információ a www.pef.uns.ac.rs honlapon.

TANULJ TOVÁBB NAGYBECSKEREKEN!

A Mihajlo Pupin Műszaki Tudományok Kara a következő tanévre 244 államilag támogatott férőhelyet irányoztak elő. Az intézményben az információs technológia, az információs technológiák menedzsmentje, információs technológiák – szoftvermérnök, mérnöki menedzsment, környezetvédelmi mérnök, textilipari, ruházat-technológiai mérnök, informatika és technika az oktatásban, gépészmérnök, kőolaj- és gázkitermelő mérnök alapszakokon lehet továbbtanulni. A karra június 24-e és 26-a között lehet jelentkezni. A felvételi vizsgát július 1-jén tartják. Az előzetes rangsort július 2-án, a véglegeset pedig július 6-án teszik közzé. Az alapképzésekre július 8-a és 10-e között lehet beiratkozni. Bővebb információ a www.tfzr.uns.ac.rs honlapon olvasható.