2024. április 19., péntek

Egy lépéssel közelebb

A Belgrád–Budapest gyorsvasút legnehezebb szakaszán vannak túl az építőmunkások Čortanovcinál

Ma áttörték a Čortanovci alagút baloldali járatát is, így megkezdődhet a Belgrád–Budapest gyorsvasút építése az Ópazova és Újvidék közötti szakasz bal oldali vágányán is. Zorana Mihajlović építési, közlekedési és infrastrukturális miniszter ma a munkálatok megtekintése során kiemelte, a gyorsvasút legnehezebb szakaszán, az alagút baloldali járata kiépítésének sikere nagy nap a szerbiai vasút történetében.

Van ok örömre, sikerült áttörni az 1156 méter hosszú bal oldali alagútjáratot is (Fotó: Ótos András)

Van ok örömre, sikerült áttörni az 1156 méter hosszú bal oldali alagútjáratot is (Fotó: Ótos András)

Zorana Mihajlović kiemelte, Európának ezen a részén a vasúti építkezés legnehezebb szakasza a Čortanovci alagút átfúrása volt, ami egyben a legnagyobb beruházást igénylő infrastrukturális projektum is a régióban. Az építőmunkások itt még a koronavírus-járvány idején is dolgoztak, és azóta is három váltásban dolgoznak, hogy idejében elkészüljön a vasút új szakasza.

– Ez a jó építőhely és a világszintű vállalatok üzleti hozzáállásának kiváló példája, és büszke vagyok arra, hogy együtt dolgozhatunk velük és a hazai vállalatokkal. Jövőre Belgrádtól Újvidékig már csak 30 percig tart az út vonattal – emelte ki a miniszter asszony. Hozzátette ugyanakkor, hogy őszre kezdik meg a gyorsvasút harmadik, Újvidék és Szabadka közötti szakaszának munkálatait is. Kiemelte, a kormány erre a projektumra biztosított mindent, amire szükség van: szavatol a munkálatokért, hitelt vett fel, így rendelkezik a projektum megvalósításához szükséges összeggel.

Mihajlović asszony elmondta, Szerbia nagyon sokat dolgozik, épít. Több száz kilométer autóutat sikerült kiépíteni, vagy éppen folynak a munkálatok. Emellett több kilométer vasút készült el, és már az épülő gyorsvasút Belgrád és Niš között folytatásán is gondolkodnak.

– Ha azt szeretnénk, hogy a polgáraink itt maradjanak, mindennap így kell dolgoznunk – hangsúlyozta Mihajlović.

Zorana Mihajlović: Európában a Čortanovci alagút átfúrása volt a vasútépítés legnehezebb szakasza (Fotó: Ótos András)

Zorana Mihajlović: Európában a Čortanovci alagút átfúrása volt a vasútépítés legnehezebb szakasza (Fotó: Ótos András)

– Ez a beruházás hatalmas jelentőségű Vajdaság, de az egész Szerbia számára is, hiszen évtizedek óta nem volt példa ilyen nagyszabású infrastrukturális beruházásra. Büszkék vagyunk mindazokra, akik elérték, hogy ez a hatalmas beruházás ebbe a fázisba kerüljön – emelte ki Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke, majd hozzátette, az ország polgárai ezzel elsőbbségben részesülnek, hogy majd elsők között utazhassanak a Belgrád–Budapest gyorsvasúton.

Čortanovcinál a vasúti alagút, a vasúti lengőhíd megépítését, illetve a vágányok lefektetését az orosz vasúti társaság, a RŽD International végzi.

– Fontos nap a mai, hiszen ez a projektum a jövő generációinak marad fenn. A munkálatok a tervezett ütemben folynak, és nem álltunk le egy pillanatra sem, és erre nagyon büszkék vagyunk – emelte ki a munkálatoknál tett körséta során Mansurbek Szultanov, a RŽD International szerbiai ágazatának igazgatója.

A vasúti lengőhíd és az alagút megépítését az orosz vállalat még 2017 augusztusában kezdte el. Az állam ennek a szakasznak a megépítésére a szükséges 337,6 millió dollárra orosz hitelt vett fel. A bal oldali alagútjárat 1156 méter hosszú, ezek után már az alagútban két vágány épülhet ki, amelyek teljes hossza valamivel több mint 2 kilométer lesz. A jobb oldali alagútjáratot, ami valamivel rövidebb, 1086 méter hosszú, és április 3-án sikerült áttörni az építőmunkásoknak.

Mihajlović, Mirović és Szultanov az építkezésen tett körséta után ellátogatott a péterváradi Jovan Dučić Általános Iskolába, ahol az orosz vasúti társaságnak köszönhetően információs tantermet és sporttermet hoztak létre, az iskolások nagy örömére. Mirović szerint az orosz vállalat ezzel a hozzáállásával a társadalom iránti felelősségérzetéről adott tanúbizonyságot.