2024. április 25., csütörtök

Folytatódik a református templom felújítása

Tizenöt éves a Napsugár óvoda – Épül a Kiss Antal Diakóniai Központ Bácskossuthfalván

Évek óta tart a református templom felújítása: a torony, a tetőszerkezet, a nyílászárók felújítása után a belső tér következne, de előtte a szigetelést kell megoldani. A Bethlen Gábor Alap támogatásának köszönhetően a Napsugár református óvoda épülete teljes mértékben megújult, a parókia kerítését a Magyar Nemzeti Tanács segítségével javították meg. Mindemellett egy hónapja megkezdődött a Kiss Antal Diakóniai Központ, az idősek ápolására, gondozására szakosodó épületnek a felújítása, melyet egy helybeli polgár, Dudás Lajos adományozott a Református Egyházközségnek.

A konfirmáció a rendkívüli állapot és a járványhelyzet miatt elmaradt, őszre tervezik pótolni, de az utóbbi hetekben már a hívek is jelen lehetnek a vasárnapi istentiszteleteken. Minderről Móricz Árpád bácskossuthfalvi református lelkésszel beszélgettünk, aki a mögöttünk levő rendkívüli állapot idején az online közvetítést választotta, az üres templomban tartotta az igehirdetést.

– Korábban is, még a krízishelyzet előtt gondoltam rá, hogy elektronikus úton a világ bármely pontján nézhetővé teszem az istentiszteletet. Most rákényszerültünk erre, de sikeres lett, alkalmanként több száz megtekintés volt, még nyolcszáz és ezer is. Úgy látszik, hogy van erre igény, ilyen szempontból nagyságrendekkel többen vannak ott az istentiszteleteken lélekben, a kamerák túlsó végén. Így arra az elhatározásra jutottam, hogy a járvány okozta megtorpanás után is folytatjuk a közvetítést a közösségi médiában.

A konfirmáció sajnos elmaradt, mikor fogják bepótolni?

– Nem volt lehetőségünk teljesen felkészülni erre a fontos eseményre. A hittantanár tartotta a kapcsolatot azokban a hetekben is a diákokkal, de a konfirmáció egy családi, az egész falu számára ünnepi esemény. Arra a döntésre jutottam, hogy a reformáció idejére odázzuk el az idei konfirmációt: október 31-én lesz az első úrvacsora a konfirmandusok számára, és az azt megelőző vasárnap lenne a konfirmáció.

Milyen körülmények között dolgoznak a református egyházközség által működtetett óvodában?

– Sok mindent tudunk elmondani az elmúlt tanévről. Nagy köszönettel tartozunk a magyar kormánynak, a Bethlen Gábor Alapnak, ugyanis tőlük kapjuk a fenntartási támogatást és a működési költségeket, emellett teljes egészében az óvoda épületét és környékét is felújíthattuk a múlt évben. Tulajdonképpen a padlócserétől kezdve a fűtőtesteken át az ablakok, ajtók cseréje megtörtént, a konyhát is korszerűbbé tettük, az irodát újítottuk fel és raktárat alakítottunk ki. A környezetet szépítettük, járdát, utat is építettünk. Az lett volna a tervünk, hogy a támogató jelenlétében egy nagy átadási ünnepséget tartunk, de erre nem kerülhetett sor. Március 1-jén szűk körben ünnepeltünk, akkor volt pontosan 15 éves az óvodánk.

Két óvó néni és két dada néni ebben az iskolaévben 23 gyermekkel, ebből 8 iskolaelőkészítőssel foglalkozott. A beiratkozás folyamatban van, már meghaladtuk a tavalyi létszámot, eddig 26 gyermeket írattak be a Napsugár református óvodába.

A templomfelújítással hol tartanak?

– Komoly szakmai felügyelet alatt történik a felújítás. A belső festést terveztük, amikor a Műemlékvédelmi Intézet munkatársai felhívták a figyelmünket, hogy előbb szanálni kell a falaknál jelentkezett nedvesedést. Jelenleg a nedvességmentesítés zajlik, a szoklit az épület körül leverték, a betonjárdát is fel kell szedni, mert befelé dől és a falra vezeti a vizet. A levert vakolat helyébe lélegző vakolat kerül, hogy megoldódjon ez a probléma is. Bízunk a további támogatásban. Két év múlva, 2022-ben lesz 200 éves a templom, reményeink szerint a következő évben teljesen fel tudjuk újítani, és méltóképpen készülhetünk a jeles évfordulóra.

Az utcafront kerítése hosszú évek óta kidőlőfélben volt, az év elején ezt is megoldottuk.

– Amikor több mint két évtizede idekerültem, már csúnyán megdőlt a kerítés, odáig jutottunk, hogy kértük a bekerítését, táblákkal jeleztük hivatalosan, hogy az utca túloldalán közlekedjenek az emberek. Végül találtunk egy vállalkozót, aki megoldotta ezt a kérdést, megakadályozta a kerítés dőlését, a téglasorok közé keményfaékeket vertek be soronként, mindaddig, amíg teljesen függőlegesbe hozták az oszlopokat, így megoldódott a több mint húszéves probléma, köszönet a Magyar Nemzeti Tanács anyagi támogatásáért, és hogy ez is megvalósult.

A tervek szerint egy új területre is kiterjed a tevékenységük.

– Tulajdonképpen egy igényt tapasztalunk. Az óvodánál is így volt, a családok igényei alapján indultunk 19 kisgyerekkel. Az épületet adományba kapta a gyülekezet: Dudás Lajos jóvoltából kaptuk a Nagy házat, ami egy gazdag gabonakereskedő háza volt valamikor. Nyolcablakos, szárazkapus régi, úri parasztház. Dudás Lajos a tetőt átnézette, az ablakokat kicseréltette az épületen. Volt bátorságunk elfogadni ezt az épületet, hiszen egy házat fenn kell tartani, és az a terv született, hogy alkalmassá tesszük az idősek számára. Presbiterünk, dr. Bordás László forrást szerzett, a munkálatok elkezdődtek, egy hónapja jó ütemben zajlanak, vizet, áramot vezetnek, fűtésrendszert újítanak, a szobákat átalakítják. Ha minden jól halad, őszre átadhatjuk rendeltetésének a Kiss Antal Diakóniai Központot.