2024. március 29., péntek

Épül a palicsi szennyvízhálózat

A tavaly megkezdett munka a vége felé közeledik

A palicsi szennyvízhálózat kiépítési munkálatai 2019 augusztusában kezdődtek meg, és a munka az azóta eltelt időszakban újabb és újabb utcákban folyt. A beruházás a Palicsi- és a Ludasi-tó biológiai sokszínűségének megőrzését célzó projektum részeként valósul meg.

Németország kormánya 2015 novemberében a Német Fejlesztési Bankon, a KfW-n keresztül 6,5 millió eurós vissza nem térítendő támogatást hagyott jóvá a Palicsi- és a Ludasi-tó biodiverzitásának megőrzését célzó projektumra. A projektum megvalósítása döcögősen indult, de 2018 óta hatalmas előrelépések történtek az ügyben. A projektum jelentős részét, a teljes összeg hatvanöt százalékát a palicsi szennyvízhálózat kialakítására fordítják. Ennek érdekében körülbelül tizenöt kilométernyi szennyvízcsatornát fektetnek le a településen. A projektum előirányozza egy öt kilométer hosszú nyomóvezeték lehelyezését is, ami a település szennyvizét a szabadkai víztisztítóba juttatja. Palics szennyvízhálózattal való lefedettsége ezen projektumnak köszönhetően 35 százalékról 65 százalékra emelkedik. A beruházás elsősorban a környezetvédelem szempontjából bír nagy jelentőséggel, de ugyanilyen fontos a turizmus szempontjából is.

Az elmúlt napokban a főút egyik sávját zárták le a forgalom elől (Fotó: Benedek Miklós)

Az elmúlt napokban a főút egyik sávját zárták le a forgalom elől (Fotó: Benedek Miklós)

A munkálatok kivitelezője az újvidéki Graditelj NS vállalat, amelynek alkalmazottjai egy időben több helyszínen is dolgoztak. A csövek lehelyezése során a település több utcájában komoly talajmunkák folytak, ami miatt részleges forgalomkorlátozásokra is sor került.

Sánta Csaba, a Szabadkai Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat beruházási és fejlesztési részlegének vezetője lapunknak adott korábbi nyilatkozatában elmondta, hogy a lakosoknak a megváltozott csatornázási rendelet szerint a kiépítéstől és a használati engedély meglététől számított hat hónapon belül rá kell csatlakozniuk a hálózatra. Ez az adományozó külön kérése volt, hisz úgy látják, hogy a megtérülés akkor valósulhat meg, ha a lehető legtöbben használják a csatornahálózatot. A közvállalat illetékesei összesen mintegy 430 csatlakozást várnak.

– A beruházó elvárása, hogy az eddigi 70 százalékos rácsatlakoztatást legalább 98 százalékosra növeljük, ami a Vízművek és a város számára is nagy feladat. A KfW bank 2022-ig intenzíven ellenőrzi a megvalósulásokat, de utána is felügyelik majd azok működését – fogalmazott Sánta Csaba.

A háztartásoknak a szennyvízhálózathoz való csatlakozása 27 000 dinárba kerül. Ezt az összeget a polgároknak lehetőségük van 24 hónapos részletekben törleszteni, illetve egyben is fizethetik – ebben az esetben 20 százalékos kedvezményre számíthatnak.

Végezetül azt is el kell mondani, hogy a Palicsi- és a Ludasi-tó biológiai sokszínűségének megőrzését célzó projektum előirányozza a városi szennyvíztisztító fejlesztését is, ugyanakkor a Palicsi-tó partján egy védősáv kialakítását is, de a nem őshonos halfajták lehalászása is a tavak megtisztításának egyik fontos elemét képezi.