2024. április 19., péntek
NBA

Októberig be kell fejezni

Az NBA vezetősége szerint legkésőbb október közepéig be kell fejezni a járvány miatt március óta szünetelő idényt. Az ESPN hírcsatorna kedden közölte, a kluboknak szétküldött tájékoztatásban az szerepel, hogy az egyik csapat negyedik győzelméig tartó döntőnek – amely rendszerint június közepéig tart – október 12-éig le kell zárulnia.

Az észak-amerikai bajnokságok közül az NBA állt le elsőként március 11-én, miután a Utah Jazz egyik játékosa pozitív tesztet produkált. Az NBA vezetősége nemrég közölte, hogy előrehaladott tárgyalásokat folytat az orlandói Disney World szórakoztatóparkkal arról, hogy július végén ott folytatódjon a szezon.

Jokić tartja a formát

Kiváló erőnlétben várja az idény folytatását Nikola Jokić, a Denver zombori származású centere, a Nuggets utóbbi években bemutatott felemelkedésének első számú felelőse és a liga egyik legjobb magasembere. Erről Mike Malone, a csapat trénere beszélt a tengerentúli Altitude sportrádiónak, rámutatva, a gyakran súlygondokkal kritizált szerb felkészültsége nem romlott a járvány miatt bevezetett karantén alatt. „Nikola leadott 10-15 kilót a karantén előtt, ezt a formát a mai napig megtartotta, sőt talán még többet fogyott. Ha napvilágot látnak jelentések egy félelmetes, 210 centis szerb harci gépezetről, amint a városban sétál, higgyék el, hogy ez igaz, a saját szememmel láttam” – kedélyeskedett Malone.

A Denver jelenleg a nyugati főcsoport harmadik helyén áll a két Los Angeles-i gárda mögött, és már biztos, hogy bármilyen forgatókönyv mellett is döntenek a liga vezetői, a coloradói csapat ott lesz a rájátszásban.

Elhunyt a Washington legendája

Hetvennégy éves korában elhunyt Wes Unseld, a Washington Wizards legendás játékosa. A hosszú ideje betegeskedő egykori center halálát tüdőgyulladás okozta az együttes keddi közleménye szerint.
Unseldet – aki egy szavazáson bekerült a liga történetének ötven legjobbja közé – 1968-ban választotta ki a játékosbörze második helyén az akkor még Baltimore Bullets nevű együttes, amelyben és annak jogutódjában 13 szezont játszott. A csapattal 1978-ban bajnoki címet ünnepelhetett, ráadásul őt választották meg a Seattle Supersonics elleni döntő legértékesebb játékosának (MVP).
Wilt Chamberlain mellett ő a másik olyan kosaras, aki első szezonjában egyszerre érdemelte ki az Év Újonca és az alapszakasz-MVP címet. Az All Star-gálán ötször szerepelt, az év legjobb csapatába egyszer került be, a Hírességek Csarnokának 1988 óta tagja, 41-es mezszámát csapata visszavonultatta. Az NBA-ben karrierje során átlagban 10,8 pontot és 14 lepattanót szerzett, súlyos térdfájdalmai miatt vonult vissza. Játékos-pályafutása után 1987 és 1994 között vezetőedzőként irányította az akkor már Washingtonban játszó együttest, amelynek 1996 és 2003 között főigazgatója volt.