2024. április 20., szombat

Sport a mai napon

A lengyel atlétikának jelentős fajsúlya van. Szinte állandóan van egy-két világklasszisuk, az olimpiák, vb-k és Eb-k összesített éremtáblázatain pedig mind a férfiak, mind a nők mezőnyében az első nyolc hely egyikét foglalják el. Szinte nincs versenyszám, amelyben ne arattak volna sikereket, így az akadályfutásban is, amelyben Bronisław Malinowski a 70-es évek egyik legjobbjának számított a kenyai Henry Ronóval és a svéd Anders Gärderuddal együtt. 19 évesen az ifjúsági Eb-n nyert arannyal kezdte a sorozatot, kétszeres Európa-bajnok, az olimpiákon pedig egy-egy arany és ezüst a mérlege.

Malinowski 1951. június 4-én született az észak-lengyelországi Grudziądzhoz közeli Nowéban, és egész pályafutása során a grudziądzi Olimpia nevű klub tagja volt. Apja, Anastazy és skót anyja, Irene Dowell a híres lengyel antropológus, Bronisław Malinowski iránti tiszteletből adták fiuknak a nevet, aki az iskolai versenyeken közép- és hosszútávokon tűnt ki, majd ifiként a 182 centiméteres magassággal és 68 kg-os testsúllyal eszményi alkatnak számított az akadályfutásra is. Tehetségét első nemzetközi versenyén, az 1970-es párizsi ifjúsági Eb-n aranyéremmel igazolta. A felnőttek között 1971-ben a Helsinkiben megtartott Eb-n 5000 méteren indult, és 13:39,4 perces országos csúccsal nyolcadik lett. 1972-ben ott volt a müncheni olimpián, és 5000 méteren 26., 3000 m akadályon pedig 4. lett. 1974 volt az első nagy felnőttsiker éve, amikor a római Eb-n 8:15,04 perccel aranyérmet nyert. Győzött az 1975-ös római Universiadén is, így 1976-ban Montrealban az olimpia egyik fő esélyesének számított. 8:09,11-es országos csúcsot futott, de a világcsúcsot jegyzett svéd Gärderud mögé a 2. helyre szorult. 1977-től a kenyai Rono volt a nagy rivális, akivel azonban nagy versenyeken nem mérkőzött, mert Kenya bojkottálta az 1976-os és az 1980-as olimpiát is, más versenyeken pedig Malinowski többször is megelőzte az akkor már világcsúcstartó kenyait. Bronisław 1978-ban Prágában megvédte az Eb-címet, majd 1980-ban a moszkvai olimpián nagyszerű hajrával csaknem három másodpercet vert az utolsó körig éllovas tanzániai Filbert Bayira.

Malinowski 1981-ben elhatározta, hogy anyja szülőhazájába, Skóciába költözik, elsősorban a lengyelországi politikai forrongások miatt, de terve nem valósult meg, mert szeptember 27-én a grudziądzi Visztula-hídon autóbalesetben életét veszítette. A hidat utóbb róla nevezték el, szülővárosában évente hagyományos Malinowski-futónapot tartanak, és a háromszoros olimpikon emlékét a grudziądzi stadionnál felállított tábla is őrzi.