2024. március 29., péntek
VÁLASZTÁSOK 2020

Egyelőre 13 jelöltlista

A politikai pártok még csak holnap adhatják át a jelöltlistájukat

A június 21-ei választásokra a pártok, politikai és más szervezetek a hatályban levő törvényelőírásoknak megfelelően még csak holnap éjfélig adhatják át a köztársasági parlament, a tartományi képviselőház és az önkormányzatok képviselő-testületeinek jelöltlistáját. A Köztársasági Választási Bizottság mai jelentése szerint máig 13 köztársasági jelöltlistát érvényesítettek.

A parlamenti választásokat március 4-én írták ki. Eredetileg április 26-án kellett volna a polgároknak leadniuk a szavazataikat, ám a rendkívüli állapot bevezetése miatt a választások időpontját elhalasztották. A politikai aktivitásokat, vagyis a jelöltlisták támogató aláírásainak begyűjtését csak a rendkívüli állapot hatályon kívül helyezése után folytathatták az érdekeltek.

Ma a Köztársasági Választási Bizottság 13 listát érvényesített: az Aleksandar Vučić – A gyerekeinkért, az Ivica Dačić – SZSZP – ESZ – Dragan Marković Palma, továbbá Vojislav Šešelj – Szerb Radikális Párt, valamint a Vajdasági Magyar Szövetség – Pásztor István, az Aleksandar Šapić – Győzelem Szerbiáért, a Szerbiai Királyságért – Žika Gojković, és az Egyesült Demokratikus Szerbia, továbbá a Muamer Zukorlić – Csak Előre – az Igazságosság és Megbékélés Pártja – Macedónok Demokrata Pártja, a Metla (Seprő) 2020, a Milan Stamatović – Egészségesen a győzelemért – Dragan Jovanović – Jobb Szerbia – Egészséges Szerbia, a Szandzsáki Demokratikus Akció Párt – dr. Sulejman Ugljanin, majd Milica Đurđević Stamenkovski – Zavetnici Szerb Párt és a Népi csoportosulás – Velimir Ilić, general Momir Stojanović listákat hagyta jóvá.

Mint arra a Danas napilap rámutat, a Köztársasági Választási Bizottságnak az Egy az ötmillióból mozgalom is átadta jelöltlistáját, ám az átadott támogatói aláírások közül 732 nem volt jogilag elfogadható, így ők 48 órát kaptak arra, hogy a hiányosságokat pótolják.

Korábbi bejelentések ellenére, hogy bojkottálják a választásokat, mégis folytat politikai tevékenységet az Elég volt mozgalom Saša Radulovićtyal az élen. A napokban bejelentették, hogy sikerült összegyűjteniük a szükséges aláírásokat a parlamenti választásokon való részvételre, a listát máig még nem adták át. A támogató aláírásokat Sergej Trifunović, a Szabad Polgárok Mozgalmának vezetője sem adta át.

A Demokrata Párt, a Szabadság és Igazságosság Pártja, a Dveri és a Nép Párt az egyenlőtlen választási feltételekre hivatkozva továbbra is bojkottálja a köztársasági választásokat, habár a helyhatósági szinten néhány helyen megmérettetik magukat.