2024. április 19., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Felszámolták a belgrádi járványkórházat

A következő napokban kiürítik és fertőtlenítik a vásárcsarnokot

Goran Bojović, a Belgrádi Vásártéren kialakított ideiglenes járványkórház igazgatójának bejelentése szerint felszámolták az ideiglenes kórházat, és az itt gyógykezelt betegeket elszállították a mladenovaci Különleges Kórházba.

A belgrádi ideiglenes járványkórház igazgatója a Szerbiai Rádió és Televíziónak adott nyilatkozatában rámutatott, hogy ma 12 óra közül a mentőegységek Mladenovacra szállították 45 beteget, ugyanis a járványügyi szakemberek szerint Belgrád környékén a járvány megelőzése érdekében ez jelenleg a legjobban felszelt kórház.

Bojović a televízió hírműsorában elmondta, büszke arra, hogy sikerült úgy megszervezni a napi munkát, hogy a vásártéren dolgozó egészségügyi dolgozók közül senki nem fertőződött meg.

Beszámolva a rendelkezésre álló kapacitásokról elmondta, a katonaság a vásártér 1-es csarnokában 3000 személy számára állítottak fel ágyakat. A szóban forgó ideiglenes kórházban az enyhébb tünetekkel kezelt személyek közül 60 beteg életét sikerült megmenteniük, akik állapota az ott töltött időszakban romlott meg. Őket a klinikai központok valamelyikébe szállították gyógykezelésre.

Az ideiglenes kórház felszámolását már ma megkezdték. Eltávolították az ágyakat és a szekrényeket, valamint megkezdték a helyiségek fertőtlenítését. Az ideiglenes kórház igazgatójának bejelentése szerint az egészségügyi hulladék elszállítására is hamarosan sor kerül, így a vásárt a következő két napban már átadhatják rendeltetésének.

Korábbi adatok szerint a belgrádi ideiglenes COVID-kórházban mintegy 1300 páciens gyógykezelését látta el mintegy 620 egészségügyi dolgozó.