2024. március 28., csütörtök

Egy nemzethez tartozunk

Néptáncpedagógusként, népdalkör-vezetőként, táncosként, énekesként mindennap megélem a nemzeti összetartozást, hiszen hivatásomból adódóan az egész Kárpát-medence magyarlakta területeit bejárom az oktatás során. Egyik csoporttal  jászsági táncanyaggal foglalkozunk (mai Magyarország), a másikkal a bukovinai székelyek táncát tanuljuk (Erdély), a harmadikkal zoboraljai táncokat táncolunk (Felvidék), egyik énekcsoport somogyi dalokat tanul (mai Magyarország), a másik bácskai Tisza menti dalokat énekel (Vajdaság), a harmadik pedig Szeged környéki dalokkal (mai Magyarország) ismerkedik a foglalkozások során.

Az egy nemzethez tartozást a közös nyelv, történelem, hagyományok, kultúra, a vallási és a nemzeti ünnepek jelentik számomra, mint például március 15-e, az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc emléknapja, a csíksomlyói búcsú pünkösdkor vagy augusztus 20., az államalapító Szent István király ünnepe, mert ilyenkor egységesen ünnepelnek a magyarok államhatároktól függetlenül, és ezt nem egyszer volt alkalmam megtapasztalni.

Június 4-e, a trianoni békediktátum aláírásának napja elsősorban gyásznap a nemzet számára, de Magyarország jelenlegi, nemzeti kormányának köszönhetően már 10 éve emléknap, a Nemzeti Összetartozás Napja.

Száz évvel ezelőtt temették Magyarországot, de megmaradt és egyre csak erősödik. Büszkék lehetünk arra, hogy megmaradtunk, de mindennap tennünk kell azért, hogy a fiataljaink magyar identitással nőjenek fel, hogy megismerjék önmagukat, múltunkat, nemzeti értékeinket, hogy a következő több száz évre is megmaradjon a magyar nemzet.