2024. április 23., kedd

A megmaradás jelképe

Babacsomagok a nemzeti összetartozás napja alkalmából

A történelmi Magyarország határvidékén, ahol még él a magyar nyelv, mintegy 34 babacsomag került kiosztásra a nemzeti összetartozás napja alkalmából.
Muzslyán a plébánia udvarán vehette át az adományt 12 kisgyermekes, illetve várandós anyuka. A hasznos segítséget Écsy Gábor atya, a Katolikus Karitász országos igazgatója és Grezsa István Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos adta át.

Grezsa István magyar miniszteri biztos az anyukákkal (Ótos András felvétele)

Grezsa István magyar miniszteri biztos az anyukákkal (Ótos András felvétele)

– Itt most a Nagybecskerekhez hozzáragasztott Muzslyán a szokásos szűrőprogram mellett egy új kezdeményezést jelentünk be. A centenáriumon, a trianoni 100 éves évfordulóhoz kötődve, ebben az esztendőben a Katolikus Karitásszal közösen a szórványvidékeken megszülető magyar gyermekek részére egy babacsomagot adunk át, amely nyilván az életkezdéshez nyújt segítséget, de elsősorban jelkép: az élet tisztelete és védelme mellett a megmaradás jelképe, hogy 100 esztendőn át nyelvében és kultúrájában megmaradt a magyarság itt, a Kárpát-medencében – mondta Grezsa István.

A miniszteri biztos elmondta, hogy a cselekvő szeretet jegyében évek óta együttműködnek a Katolikus Karitász Orvosmissziójával, amely különösen a szórványvidékeken és az őrt álló peremvidékeken fejti ki munkáját. 

– Mivel egy embernek két keze van, az egyik kezünkkel ezt a babacsomagot nyújtjuk át, a másikat pedig azt gondolom, hogy száz év után a fájdalmat és a veszteséget mindig is észben tartva, de lezárva egy korszakot a velünk élő testvérnépek felé kell nyújtanunk, hogy a közös érdekeink írják felül a nemzeti türelmetlenségek és a rossz lelkiismeret okozta sebeket és tekintve közös hazánknak tekintsük a Kárpát-medencét. Én azt remélem, hogy ez a páratlan geopolitikai egység mindenképpen az egyik kiindulópontja lesz az egész nyugat-európai unió megújításának is – mondta Grezsa István.

Az anyaországi Katolikus Karitász programjainak kettős üzenete van – hangsúlyozta Écsy Gábor atya.

– Az egyik üzenete a törődés, az odafigyelés, az összetartozás érzésének az erősítése, az, hogy az anyaország figyel az elcsatolt területeken élő magyarokra, a szórványban élő magyarokra, és amilyen lehetőségek vannak, mindenképpen segíteni kívánja őket. A Katolikus Karitász programja is ezt fejezi ki, részben az orvosmisszióval, vagy különböző beiskolázási programokkal, vagy éppen most ezzel a babacsomaggal, amelyet 12 édesanyának adtunk át, akik a közeljövőben gyermekeknek adnak életet. A másik üzenete pedig valóságos, ami a tartalom, ami ebben a csomagban van, azok a használati eszközök, különböző dolgok, amelyeket az édesanyák nap, mint nap használnak praktikus dolgok, kenőcsök, lázmérők, babaruhák, pelenkák. Úgy gondoljuk, hogy ezekben a hónapokban, amikor a kisgyermek már megszületett, nagy segítségükre lesz – emelte ki a segélyszervezet országos igazgatója.

Tizenkét édesanya vette át Muzslyán a babacsomagokat (Ótos András felvétele)

Tizenkét édesanya vette át Muzslyán a babacsomagokat (Ótos András felvétele)

Hozzáfűzte, hogy amikor a trianoni békediktátum 100. évfordulójára emlékezünk, akkor különösen szeretnék kifejezni ezt az összetartozást, a törődést, az anyaországhoz való tartozást is, amelyek részben ezeken a csomagokon keresztül, részben pedig azokon a programokon keresztül, amiket a Katolikus Karitász szervez, eljutnak a Délvidékre, a Kárpátaljára, a Gyimesekbe, a határvégekre, ahol még szórványban élnek magyarok.

A babacsomag a várandós és a csecsemős kismamáknak az első egy-két hónapban segítséget jelent az újszülött ápolásában, gondozásában. Egy hónapra elegendő pelenka, popsikenőcs, nedves popsitörlő és fürdető kenőcs, lázmérő, fürdővíz hőmérő, textilpelenka, csecsemő ruházat, kézfertőtlenítő, Édes kisbabám és Babaváró könyvecske, melyek a várandós időszakban egészségügyi segítséget, információt adnak a mamának a gyermek ápolásához, fejlődésének nyomon követéséhez.

A babacsomag átvétele után Hallai Kardos Csilla, aki második gyermekét várja, elmondta, hogy nagyon megörült az adománynak, mert ennek valóban hasznát tudja venni az első néhány hónapban, ugyanakkor kiemelte, hogy jó érzéssel tölti el, hogy az anyaország gondol a születendő magyar kisgyermekekre. Egy másik leendő anyuka, Kardos Tímea első gyermekének ad életet mintegy két héten belül, és szerinte is nagy jelentőséggel bír a babacsomag, részben ez az alkalommal valóban megerősítették az összetartozás érzetét, és jó érzéssel tölti el, hogy az anyaországból ilyen formában is érkezik a törődés. Gera Adella is első gyermekét várja, két hónap múlva érkezik a kisfia. Nagyon megörült, amikor megtudta, hogy ebben a kis közösségben megkapja ezt az igencsak hasznos babacsomagot, a kezdetekben biztosan nem kell gondoskodni a különféle babaápoláshoz szükséges kellékekről.