2024. március 29., péntek

Átutalták a vállalatoknak a júniusi minimálbéreket is

Hétezerrel többen dolgoznak, mint a rendkívüli állapot előtt

Tegnap reggel megkezdték a második minimálbércsomag kifizetését mintegy 235 000 vállalatnak; ezek összesen 1.050.000 embert foglalkoztatnak. Júniusi minimálbérükre 31 milliárd dinárt fordít az állam. A pénz a koronavírus-járvány következményeinek enyhítésére hozott kormányintézkedések részeként érkezik a vállalkozók, mikro-, kis- és közepes, valamint a nagyvállalatok számlájára, hat nappal korábban az eredetileg jelzett időpontnál. A munkáltatók azonnal átutalhatják a minimálbért az alkalmazottaknak, ha viszont ezt nem teszik meg, akkor a visszaélések elkerülése érdekében a pénz visszakerül az államkasszába. A legtöbb helyen tehát ma várható a minimálbér kifizetése a munkásoknak.

Siniša Mali pénzügyminiszter az Szerbiai Rádió és Televízió (SZRT) reggeli műsorában elmondta: a gazdaságmentő intézkedések programjába tartozó juttatás harmadik részét július elején kapják meg a vállalatok. A mikro-, kis és közepes vállalatok dolgozóinak teljes, a nagyvállalatok foglalkoztatottjainak pedig fél minimálbért fizet az állam májusra, júniusra és júliusra.

A Szerbiai Adóigazgatóság és a Köztársasági Statisztikai Intézet adatai szerint február végétől május 15-éig majdnem 7000-rel emelkedett a foglalkoztatottak száma – jelentette ki tegnap Mali. „A statisztika azt mutatja, hogy május 15-én a szerbiai foglalkoztatottak száma (akik után rendesen fizetik az adót és a járulékokat) 2.196.372 volt, 6.988-cal több, mint február 27-én, két-három héttel a járvány és a rendkívüli állapot előtt. Ez azt jelenti, hogy a munkahelyek megőrzése érdekében sikeresen intézkedtünk” – mondta a miniszter. Jelezte, hogy a következő napokban újabb programmal rukkolnak ki a foglalkoztatás további növelése végett. Húsz különféle intézkedést fontolgatnak, köztük az adók és járulékok csökkentését az újonnan felvett munkások után, és ösztönző juttatásokat a vállalatoknak új munkaerő alkalmazására.

„Mindenki azt mondja, hogy ez a segély megementette a magáncégeket. A minimálbérek átutalásával, valamint az adó- és járulékfizetés elnapolásával megőriztük a munkahelyeket, és ez a legfontosabb. Sikerült elkerülnünk a legrosszabb forgatókönyvet, amely a világ sok országát sújtja az Egyesült Államokban és Európában: a munkanélküliségi ráta növekedését, gyárak bezárását. Ezek után derűlátóan várjuk az év végét, és jogosan reménykedünk abban, hogy az idén mi lehetünk a legsikeresebb gazdaság Európában” – nyilatkozta a tárcavezető. Mint mondta, tegnap reggelig 4.280.000 polgár kérte a 100 eurós segélyt, tehát a nyugdíjasokkal és a szociális segélyre szorulókkal együtt 6,2 millióan kapnak egyszeri támogatást. A jeletkezési határidő ma jár le, aki még a nap folyamán telefonon vagy interneten igényli a segélyt, a pénzügyminiszter korábbi ígérete szerint már hétfőn megkaphatja.