2024. március 28., csütörtök

Kivirágzott Horgos

Újabb nagyszabású munkaakciót szerveztek a falu központjában

Kedden délelőtt a Komunalac Kommunális Szolgáltató Közvállalat teherautójának raktere tele volt szebbnél szebb virágokkal, amelyeket a munkások lelkesen ültettek el Horgos központjában, a helyiek pedig csoportba verődve takarítottak, nyírták a füvet és szépítették a játszóteret.

A falubeliek ezúttal is lelkesen dolgoztak a falujuk központjának szebbé tételéért (Puskás Károly felvétele)

A falubeliek ezúttal is lelkesen dolgoztak a falujuk központjának szebbé tételéért (Puskás Károly felvétele)

Az évente kétszer megrendezett munkaakció immáron hagyománnyá vált a faluban, ahol ilyenkor összegyűlnek az életterüket megszépíteni kívánó helyi lakosok. Akad közöttük kisgyerek, kicsit nagyobb, sőt még hajlott korú nyugdíjas is. A cél valamennyiük esetében közös, mégpedig az, hogy minél szebb legyen a falujuk központja. Ebbe Magyarkanizsa is besegít, hiszen a Komunalac munkásai serényen dolgoznak, miközben a horgosiak egy emberként tevékenykednek a nemrégiben teljes pompáját elnyerő művelődési ház közvetlen környezetében. A helyi közösség tanácsának elnöke, Sors Róbert is jelen van ilyenkor, mert a falu arculata igen fontos számukra, emellett persze a tervek is megszülettek már a fejükben az elkövetkező időszak tennivalóit illetően.

– A Facebookon hirdettük meg a takarítási munkaakciót, amelyen nagy örömünkre igencsak sokan megjelentek. A fiataloktól az idősebbekig minden korosztály képviseltette magát, és ugyanaz vezérelte valamennyiüket, az, hogy a környezet, amelyben élünk, minél takarosabb, rendezettebb és szebb legyen. A közösségépítő akció több okból is jó volt, hiszen amellett, hogy megszépült a környék, az emberek is jobban összekovácsolódtak. Közel harminc ember dolgozott egyszerre, akik a fűnyírást, a gallyak és szemét összeszedését végezték, kitakarították a játszóteret, rendbe tették a játékokat. Tervezzük a piactér csinosítását is. A Komunalac jóvoltából szép új virágokkal is kellemesebbé és szemet gyönyörködtetőbbé tettük Horgost – mondta Sors Róbert, aki arról is szót ejtett, hogy a fejlesztések is szépen megvalósulnak a településen.

– A legfrissebb örömünket a művelődési ház teljes bebútorozása jelenti, emellett huszonnégy utca burkolatát sikerült megjavítanunk. A mezőgazdasági termelők számára fontos dolgokat is figyelembe vettük, így a dűlőutakra is nagy hangsúlyt fektettünk. Megtörtént az iskola felújítása, valamint az óvodát is sikerült ellátnunk új bútorokkal a mögöttünk álló időszakban. A jövőt illetően is tele vagyunk megvalósítandó ötletekkel, reméljük, ezek nem maradnak meg az ötletek szintjén. Az utak és utcák burkolatának javítása mellett lényeges a csatornahálózat kiépítésének folytatása, a vízhálózat, a régi azbesztcsövek cseréje, az arzénmentesítő felállítása, a víztisztító üzembe helyezése. A Röszke–Horgos–Zenta kerékpárút létrehozása is nagy álmunk. A Vitamin környékén is tervezünk egy új járdát, ami a nagyobb biztonságot szolgálná, és még rengeteg olyan dolog is várat magára, ami nagy jelentőséggel bír a közösség életében.

A horgosi munkálatoknál a Komunalac kertészeti részlegének vezetője, Varnyú Zoltán is ott volt.

– Horgoson 400 négyzetméternyi területet virágosítunk, a fűnyírás tekintetében több ezer négyzetméter tartozik a hatáskörünkbe. Most a muskátlikat helyeztük ki az oszlopokra, ugyanakkor hoztunk begóniákat, vinkákat és büdöskéket is. A növények gondozásába végig besegítünk, de a helyi közösség alkalmazottja lesz az, aki napról napra gondjukat viseli. A növényeket a vállalat két fűtött üvegházában és a fóliasátrunkban neveltük ki – magyarázta Varnyú Zoltán.

A munkaakciónak köszönhetően Horgos központja most már valóban szemet gyönyörködtető, a fejlesztések pedig természetesen továbbra sem állnak le, hiszen tervek vannak bőven!