2024. április 25., csütörtök

Vigyázzunk a tűzzel!

Májusban két tűzesethez riasztották a kishegyesi tűzoltókat – Hamarosan kezdődik az aratásban részt vevő munkagépek ellenőrzése

A tűz nagyon gyorsan nagyon komoly károkat okozhat, ha nem vigyázunk kellőképpen. A téli időszakban a tüzelés miatt kell különösen figyelmesnek lenni, nyáron viszont az aratás miatt kell vigyázni a tűzgyújtással. A kishegyesi Maronka Károly Önkéntes Tűzoltó Testület a községbeli hivatásos tűzoltókkal közösen munkálkodik a tűzoltásokon és a tűzesetek megelőzésén.

A tűzoltó testület illetékesei arról számoltak be lapunknak, hogy májusban összesen két tűzeset oltásában vettek részt a kishegyesi önkéntes tűzoltók a hivatásos kollégáikkal. Az első alkalommal Szeghegyre kellett kivonulniuk, itt egy bozóttűz oltásában vettek részt. A kigyulladt száraz fű veszélyeztette az érintett terület mellett lévő gyümölcsöst és házat, a gyors beavatkozásnak köszönhetően azonban nem történt anyagi kár. A másik tűzeset a kishegyesi szeméttelepen történt, ahol valószínűleg figyelmetlenségből vagy más emberi tényező miatt begyulladt a műanyag szemét – számoltak be az önkéntesek illetékesei, majd külön hangsúlyozták, hogy nagyon oda kell figyelni arra, mit dob ki az ember. A fűtési szezonban előfordul, hogy figyelmetlen személyek a szemétbe dobják a pernyét, amiben még van parázs. Ez könnyen bajt okozhat, pl. a szeméttelepen meggyulladhat tőle a műanyag hulladék. Arra is volt példa a községben, hogy a kidobott parázstól a szemétszállító kamion rakterében lévő szemét kapott lángra. Épp ezért a tűzoltók illetékesei fokozott óvatosságra szólítanak fel a kályhából kitisztított pernye kapcsán.

Hamarosan kezdődik az aratási idény, ami során oda kell figyelni a kombájnok, traktorok szakszerű karbantartására. Az önkéntes tűzoltók illetékeseinek elmondása szerint a gazdáknak gondoskodniuk kell arról, hogy az aratásban részt vevő járművek rendszeresen le legyenek mosva a portól, olajtól, az akkumulátort le kell fedni szigetelőanyaggal, a járműveket pedig ellátni megfelelő tűzvédelmi berendezésekkel. A kombájnokon S9-es, a traktorokon pedig S6-os tűzoltókészüléknek kell lennie, valamint minden járműn ásónak, lapátnak. Nagyon fontos, hogy mind a kombájnok, mind a traktorok el legyenek látva szikrafogóval – emelték ki az illetékesek.

 Az önkéntes tűzoltók illetékesei szerint fontos, hogy a mezőgazdasági termelők ellenőriztessék az aratásban részt vevő gépeket, mert egy szikra is elég ahhoz, hogy a száraz szalma lángra kapjon és rövid idő alatt jelentős kár keletkezzen.

A Maronka Károly Önkéntes Tűzoltó Testület az idén is elvégzi az aratásban részt vevő járművek ellenőrzését. Erre június 8-a és 12-e között kerül sor. Az első két napon Kishegyesen, a Vásártéren, a második két napon Bácsfeketehegyen, a Jela vendéglő melletti téren, az ötödik napon pedig Szeghegyen, a piactéren várják a traktorokat és kombájnokat. Az ellenőrzések 15–19 óráig tartanak.